Annons

Klagomål mot skyttet i Skogstorp: ”Det är som man lever i en krigszon”

”Detta oljud hörs över hela Lindsdal och vi är många som mår dåligt över det. Är det meningen att ett helt villaområde ska må dåligt för att några tycker det är roligt att skjuta?”, det frågar sig en boende i närheten av Skogstorps Skyttecentrum.
Kalmar kommuns svar? Att verksamheterna bedriver skytte som håller sig inom ramarna för tid och decibelnivåer. Och hänvisar till en bullerutredning från 2010.
Publicerad 24 oktober 2023
Genrebild.
Genrebild.Foto: Mostphotos

Det första klagomålet från boende i närheten av skyttebanan inkom till Kalmar kommun i juli, dock utan svar från Kalmar kommun enligt anmälaren. I ännu en klagomålsanmälan från den boende, som skickades till kommunen i september, skriver personen att det under en helg varit ett ”fruktansvärt” oljud från Skogstorp, från tidig morgon till kväll.

”Eftersom det var så fint väder hade vi tänkt sitta ute på altanen och äta med barn och barnbarn men det var omöjligt på grund av ljudet från skjutandet ifrån Skogstorp, så vi fick sätta oss inne istället”.

Annons

”Detta oljud hörs över hela Lindsdal och vi är många som mår dåligt över det. Är det meningen att ett helt villaområde ska må dåligt för att några tycker det är roligt att skjuta?”, fortsätter personen.

Kalmar kommun svarar på klagomålet med att de i slutet av augusti gjorde ett tillsynsbesök där de diskuterade klubbens skjutrutiner och tider. Samhällsbyggnadsnämnden gör bedömningen att skyttet som bedrivs på Skogstorps Skyttecentrum är inom angivna tider och decibelnivåer.

”Under år 2010 genomfördes en bullerutredning för Skogstorps Skyttecentrum med förslag på åtgärder för att verksamheterna ska klara de decibelnivåer rekommende- rade av Naturvårdsverkets allmänna råd om buller från skjutbanor. Föreslagna åtgärder genomfördes och färdigställdes under 2018”, svarar kommunen.

Beslutet som samhällsbyggnadsnämnden lämnade överklagades dock. I överklagandet liknar anmälaren ljudnivån i området som att ”leva i en krigszon”.

”Under vissa perioder har ljudet från skjutningar varit så högt att det till och med hörts inomhus. Det kan skifta väldigt mycket mellan ljudet från skjutningarna. Att decibelnivån vid vissa tillfällen klarar Naturvårdsverkets allmänna råd verkar osannolikt”, skriver anmälaren.

Anmälaren planerar nu att ta vidare ärendet till Länsstyrelsen.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons