Annons

Klart: Civilplikten kommer återinföras i Sverige

Civilplikten kommer att återföras i Sverige. Det meddelar regeringen på en pressträff under måndagsmorgonen, enligt SVT Nyheter.
Publicerad 9 januari 2023
Kalmar brandkår.
Kalmar brandkår.Foto: Agnes Aronsson

Det är under en pressträff på Folk och Försvar i Sälen som statsminister Ulf Kristersson (M), försvarsminister Pål Jonson (M) och minister för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M) meddelar att civilplikten kommer att återinföras i Sverige.

– Vi går tillbaka till en situation där vi har en formaliserad civilplikt, säger statsminister Ulf Kristersson under pressträffen.

Annons

Enligt ministern för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin (M), handlar det i ett första steg om att personer med räddningstjänstkompetens ska bli krigsplacerade med civilplikt inom kommunal räddningstjänst. Denna grupp omfattar omkring 3 000 personer, uppskattar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

På torsdag ska regeringen fatta beslut om att ge MSB i uppdrag att förbereda en aktivering av civilplikten. Myndigheten kommer därefter få till den 1 mars på sig att förbereda aktiveringen. Parallellt med detta pågår även ett arbete med en bredare aktivering av civilplikten.

Fakta

Totalförsvarsplikt

I Sverige gäller totalförsvarsplikt. Det innebär att alla som bor här och är mellan 16 och 70 år kan kallas in för att hjälpa till på olika sätt vid krigsfara och krig.

Det finns tre typer av totalförsvarsplikt:

• Värnplikt i Försvarsmakten.

• Civilplikt inom verksamheter som regeringen beslutar om. Till exempel inom räddningstjänst, barnomsorg och sjukvård.

• Allmän tjänsteplikt som innebär att man tjänstgör inom verksamheter som måste fungera även vid krigsfara och krig. Det kan betyda att man 1) fortsätter på sitt vanliga jobb, 2) tjänstgör enligt särskilt avtal som man kan ha genom medlemskap i en frivillig försvarsorganisation, eller 3) får i uppgift av Arbetsförmedlingen att utföra arbete som är särskilt viktigt för totalförsvaret.

Källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB)

Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons