KLART: Ny julgransflygning i Kalmar

Det är inte bara militären som flyger julgransformation. I år kommer nio stycken Diamond-flygplan att sprida julglädje från luften.
– Det ska bli väldigt roligt att få göra detta, säger piloten och initiativtagaren Christopher Carlander.
Publicerad 1 december 2021
Foto: Privat

Kalmar Flygklubb, Blekinge och Diamond Flight Academy Scandinavia, en flygskola för trafikpiloter i Kalmar, ger besked om att de kommer att genomföra en julgransflygning i år. Initiativet kommer från flyginstruktören och piloten Christopher Carlander.

– Jag satt i bilen en morgon och funderade på när F17:s julgransflygning skulle vara. Då började jag tänka att det vore kul att göra en egen flygning, och det kan vi ju. Jag är en av få som har ingångar i båda flygklubbarna och flygskolan, så därför kunde vi få ihop det. Det var inte svårt att övertala folk till detta.

Flygplanen är så kallade Diamond Aircraft, vilka är lätta flygplan med långt vingspann.

Christopher Carlander.
Christopher Carlander.Foto: Privat

– Det ser nästan ut som segelflygplan. Man får en väldigt bra prestanda, de är effektiva och drar mindre bränsle än allmänflygplan.

– Det är lite speciellt detta. Vi kommer att ha tre olika sorters Diamond-flygplan. Det kommer i sig innebära en del utmaningar eftersom de är olika stora och har olika fartregister. Det är lite speciellt, mig veterligen har det inte flugits en så här stor formation med bara Diamond-flygplan.

När F17 flyger förbi med sin julgransformation hörs det lång väg. Det blir inte riktigt samma volym när Diamond-flygplanen kommer att dra förbi.

– Men vi kommer att ha något som inte militären har. Vi kommer att ha en livesändning av vår position så att man i sin mobil kan kolla var vi befinner oss. Det kommer att stå på vår hemsida hur man gör.

Eftersom flygningen är väderberoende har man fyra alternativa datum att välja mellan – 11, 12, 18 eller 19 december. Den första dagen som bjuder på tillräckligt bra flygväder sker flygningen. Flygrutten som utgår från Ronneby flygplats, går över Ronneby och Karlskrona innan den viker av och följer E22 norrut för att avslutas över Kalmar och Lindsdal.

Foto: Privat

– Det ska bli väldigt spännande, vi har varit ute och övat lite grann. Jag kommer givetvis att flyga ett av flygplanen och jag kommer att sitta i det längst fram som håller ihop hela paketet.

Om man vill vara säker på att inte missa flygningen får man hålla koll på flygklubbarnas respektive hemsidor eller Facebook-sidor.

Ungefärliga överflygningstider:

14:17 Ronneby

14:26 Karlskrona Stortorget

14:32 Jämjö

14:36 Fågelmara

14:42 Bergkvara

14:55 Kalmar Stortorget

14:57 Lindsdal

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.