KLART: Ny nyårstradition på Stortorget med artister och eldshow

Flera artister och andra underhållare är inbokade till ”Nyårsglöd i Kalmar”. Bland annat spelar Albin Lee Meldau, Robert Gustafsson gör ett framträdande och det blir en eldshow med Ignited.
Publicerad 9 december 2021
Stortorget Foto: Agnes Aronsson. Robert Gustafsson Foto: Mats Bäcker. Ignited Foto: Pressbild. Albin Lee Meldau Foto: Fredrik Skogkvist
Stortorget Foto: Agnes Aronsson. Robert Gustafsson Foto: Mats Bäcker. Ignited Foto: Pressbild. Albin Lee Meldau Foto: Fredrik Skogkvist

I år föds en ny nyårstradition i Kalmar. Kalmar kommun och Destination Kalmar bjuder tillsammans in till ett gemensamt firande på Stortorget för att välkomna det nya året. Firandet går under namnet Nyårsglöd i Kalmar, och blir ett årligen återkommande evenemang.

– Vi tycker att Stortorget blir en väldigt fin plats för Nyårsglöd i Kalmar. Jag och Henrik Nilsson, förvaltningschef på Kultur- och fritidsförvaltningen, fick i uppdrag att ta fram ett förslag på ett trevligt och hållbart nyårsfirande utan fyrverkerier. Vi har samlat ihop en grupp som har diskuterat och nu har vi en ny tradition att presentera, säger Åke Andersson, VD Destination Kalmar.

Precis som tidigare fyrverkerishowerna tidigare år infaller den nya traditionen samma tid, klockan 17.00 till 17.30.

Det blir en rad framträdanden av artister och underhållare, bland annat Albin Lee Meldau som slagit igenom stort de senaste åren efter sin medverkan i ”Så mycket bättre”. Dessutom kommer mångsysslaren och komikern Robert Gustafsson, idoldeltagaren Amelie Reimers, talangduon Ignited som gör en eldshow, Thomas Björklund Svensson och Quastakören. Varje akt framför en till två låtar eller nummer. Projekt- och konstnärlig ledare för Nyårsglöd i Kalmar är Joakim Engstrand.

– Det här ska inte vara ett traditionellt firande som enbart framförs från en scen på Stortorget, utan det blir på flera udda platser, till exempel från balkongen från Stadshotellet. Vi vill att man tittar upp på alla fina byggnader, säger Åke Andersson.

– Vi vill att man lyfter blicken i staden och tar del av hustaken, knockar och fasader. Sedan har vi även en ny tradition med dikter som ska förevigas, berättar Björn Strimfors, stadsträdgårdsmästare Kalmar kommun.

Varje år ska en dikttävling utlysas och årets dikt kommer läsas upp under nyårsfirandet ”Nyårsglöd i Kalmar”. Temat för i år blir ”kärlek och kram”, och dikten väljs ut av en jury som består av Tove Folkesson, Lars Hammar, Bettina Persson och Ola Kumlin. Den dikt som läses på nyårsfirandet ska förevigas i Rosenträdgården som ligger i Skansparken vid Krusenstiernska trädgården och år efter år fylls parken på med dikter.

– Vi tycker att det är en fin plats att samla de här dikterna i. Vi ska på olika roliga sätt föreviga någon textdel från varje dikt, årtalet och temat i parken, säger Emma Andersson, landskapsarkitekt i Kalmar kommun.

Hur blir det med firandet om restriktionerna ändras?

– Vi har ett annat förslag också som vi får se om vi kan genomföra i så fall. Det finns reservplaner, säger Åke Andersson.

Åke Andersson, VD Destination Kalmar; Björn Strimfors, stadsträdgårdsmästare Kalmar kommun; Emma Andersson, landskapsarkitekt Kalmar kommun och Lars Hammar, kulturchef Kalmar kommun.
Åke Andersson, VD Destination Kalmar; Björn Strimfors, stadsträdgårdsmästare Kalmar kommun; Emma Andersson, landskapsarkitekt Kalmar kommun och Lars Hammar, kulturchef Kalmar kommun.Foto: Agnes Aronsson
Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.