Annons

Klassiska Hårtrollet stängde – nu öppnar Mathilda egen salong

Den klassiska frisörsalongen Hårtrollet i Lindsdal stängde dörren för sista gången för två år sedan. Nu har en av de tidigare delägarna Mathilda Wizping, 30 år, förverkligat sin dröm om en egen salong på orten.
– Jag har kämpat för det här i två års tid sedan Hårtrollet stängde. Det känns så skönt nu, säger Mathilda Wizping.
Publicerad 7 september 2022
Mathilda Wizping har precis öppnat frisörsalongen LYX Hårstudio.
Mathilda Wizping har precis öppnat frisörsalongen LYX Hårstudio.Foto: Privat

När Hårtrollets tidigare ägare Nancy Lilja Henricsson valde att kliva av efter nästan 40 år tog fyra anställda över verksamheten – däribland Mathilda Wisping. Det skulle dock inte dröja många år, i juni 2020, innan saxarna lades ner för gott i den klassiska salongen.

– Jag gjorde allt för att vara kvar, men till slut tvingades jag ge upp fast jag inte ville. Men jag tänkte: ”Ok, jag får ger upp det nu, men jag ska göra allt för att komma tillbaka”.

Annons

Mathilda började smida planer på en ny salong att driva i egen regi. Samtidigt som hon arbetade på ett nytt ställe i stan letade hon lokaler i Lindsdal.

– Jag kontaktade alla jag kunde komma på som hade lokaler i Lindsdal, men jag fick inget napp. De som fanns skulle bli lediga först flera år framåt, men jag kunde inte vänta så länge. Då skrev jag på Hårtrollets Facebooksida om att jag letade lokal och om någon hade tips.

Inlägget spred sig som en löpeld och delades av många människor.

– Det verkade som att många ville ha tillbaka mig, så det var kul!

Till slut fick Mathilda kontakt med ägarna av en lokal bredvid Malkars i Lindsdal. Det var en lokal som tidigare nyttjats av Kalmar kommun men som nu sagt upp avtalet.

– Det här var förra september. Det tog ett helt år att få till allt. Kommunen var tvungen att godkänna ändrad användning av lokalen och sedan fick vi helrenovera lokalen. Det är bra att ha en man som är snickare. Det var en lång process med att riva väggar och allting, men nu är det precis som jag tänkte det.

Den 6 september öppnades dörrarna till den nya salongen LYX Hårstudio och Mathilda har redan sett gamla Hårtrollet-kunder komma tillbaka.

– Det är jättekul. Jag vill gärna att det ska vara samma känsla som på Hårtrollet. Det familjära som jag älskade. Man hade med sig nästan hela familjen och kunderna kände varandra. Jag vill ha de känslan här men lite lyxigare. Hemtrevligt i nya fräscha lokaler. Namnet kommer från att ett frisörbesök ska kännas som lyx i vardagen.

Saxarna har precis börjat klippa i den nya salongen men Mathilda har redan en klar vision om framtiden.

– Nu har jag börjat med en anställd men vi har plats för fyra frisörer och ett extra rum att hyra ut. Sedan har jag alltid älskat att ha många elever som vi hade på Hårtrollet, det vill jag ha igen. Nu är jag här och ska jobba tills jag blir pensionär.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons