KLT-förare körde livsfarligt - stoppades och sprang till skogs

En sjuktransport mellan Linköping och Kalmar på onsdagskvällen utvecklades till en rejält läskig upplevelse för passagerarna.
Publicerad 27 november 2020
Foto: Lightpoet/Mostphotos

I taxibussen fanns förutom chauffören, en man i 35-årsåldern, fyra omsorgstagare och David Schmidinger från socialförvaltningen i Kalmar kommun, som Dagens Vimmerby var först med att intervjua.

David Schmidinger berättar att chauffören redan från början verkade ”stressad och offensiv” och att hastigheten kom att bli långt över det tillåtna. På en 80-sträcka mellan Kisa och Vimmerby ska det ha gått i upp emot 135 kilometer i timmen.

– Han körde om timmerbilar på vansinniga ställen – när det kom mötande trafik och i kurvor. Han var nära att döda oss allihop. Vi trodde på allvar att vi inte skulle överleva, säger David Schmidinger till Dagens Vimmerby.

Schmidinger ringde Sos Alarm och berättade viskande om vad som pågick. Polis ryckte ut.

Strax efter Åkerborondellen i Vimmerby fick Schmidinger nog när chauffören skulle göra ännu en farlig omkörning. Han tog tag om nacken på mannen och skrek åt honom att stanna, vilket han också gjorde.

– Jag fick tag i nycklarna och hans mobiltelefon och när jag sa att polisen var på väg så öppnade han dörren, hoppade över ett viltstängsel och försvann in i skogen, säger David Schmidinger till Barometern.

Polisen hade snart lokaliserat mannen, som nu misstänks för vårdslöshet i trafik. Någon förklaring till hans agerande har ännu inte framkommit. Mannen är/var anställd av ett trafikföretag som kör åt KLT.

– Chaufförens agerande är självklart helt oacceptabelt. Vi kan i dagsläget enbart be om ursäkt för det inträffade. Vi kommer jobba hårt för att det inte ska ske igen, säger KLT:s basenhetschef Ellinor Adler till Dagens Vimmerby på fredagen.

Simon KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.