Kollegans uppmaning gjorde att Mats upptäckte cancern

Publicerad 18 november 2020

För sex år sedan var Mats på en fest med jobbet. Det han inte visste då var att en kollega skulle få honom att ta ett viktigt beslut.

– Han sa: ”Grabbar, ni måste ta ett PSA-prov”, säger Mats Lindahl.

Mats Lindahl
Mats LindahlFoto: Linus Gunnarsson

Uppmaningen från sin kollega låg kvar i medvetandet. Nästa gång Mats var på vårdcentralen bad han om att få ta ett PSA-prov. Han möttes dock av en del skepsis till om han verkligen behövde ta det.

– Socialstyrelsen hade gått ut med att man skulle hålla igen på det. Att proverna inte var 100-procentiga och att man kanske satte in onödiga vårdåtgärder på folk. Men jag tjatade och stod på mig.

Mats fick till slut lämna ett PSA-prov. Resultatet visade att värdena var förhöjda och fortsatta undersökningar följde.

– Alla de här åtgärderna är lite skrämmande, men det var lika bra att löpa linan ut. Det visade sig att jag hade en aggressiv cancerform i prostatan och att jag behövde opereras eller strålas.

Han valde operation och tog sig till Linköping där han opererades av en robot. Operationen gick bra men vid efterföljande undersökningar såg man att cancern hade hunnit sprida sig utanför prostatakörteln.

– Det var inte så jäkla kul. Då fick jag strålning här i Kalmar och då strålades jag varje dag, 35 dagar i följd, under julen och början av året 2016.

Strålbehandlingen gick bra, men året efter började PSA-värdet att stiga igen.

– Det är ett besked man tycker är jäkligt tråkigt att få, man är ändå rädd för de mest negativa konsekvenserna. Då satte man in medicin och det kör jag regelbundet nu. Senaste proverna har man inte kunnat mäta PSA-värdet. Det får man hoppas håller i sig.

Att våga prata om sjukdomen är enligt Mats viktigt. Det är dock få män som väljer att berätta för sin omgivning om det.

– Ofta skjuter man de här problemen framför sig som man. Det är känsligt och man tänker att det nog fixar sig ändå. Det är skämmigt på något sätt. Kvinnor har lättare att prata om sina problem, medan vi män inte vill visa oss svaga inom detta området. En av effekterna kan vara att man får problem med erektionen och att det påverkar sexuallivet. Och sen får man inse att sexualiteten och den delen med penetrerande samlag inte är det viktigaste. Antingen kan man hitta hjälpmedel eller finna nya vägar för att visa sina känslor för varandra.

För vissa män tillkommer en del biverkningar av sin behandling av prostatacancern. Bland annat problem urinläckage.

– Det kan vara viktigt att man redan som ung gör knipövningar. Det kan man göra när som helst egentligen. På morgonen i sängen innan man går upp och sen sittande eller stående. Man ska knipa ordentligt några gånger, jag gör det regelbundet. Det underlättar för ens kontroll av blåsan och anus. Sen finns det mycket hjälpmedel som droppskydd och annat att ha vid behov.

Tänker du annorlunda efter att ha haft cancer?

– Det finns alltid en tanke om att det kan blomma upp igen. Sen prioriterar jag kanske andra grejer. Man försöker hitta andra värden som man kanske hade lågprioriterat innan och jag försöker njuta av livet fullt ut. Man får försöka ha roligt på jorden. Man är inte ensam om de här problemen.

Mats Lindahl

Ålder: 70 år

Yrke: Pensionär. Tidigare Miljö- och byggnadschef på Mörbylånga kommun.

Intresse: Jakt och natur.

Familj: Fru och två döttrar med barnbarn.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.