Annons

Kommunen begär utdrag från belastningsregister vid nyanställning

Borgholms kommun inför att utdrag från belastningsregistret ska uppvisas vid nyanställningar inom kommunens verksamheter. Detta efter att det framkommit att kommunen tidigare haft brottslingar som jobbat inom äldrevården, vilket Ölandsbladet var först med att rapportera om.
Öland • Publicerad 10 februari 2023
Montage.Foto: Michael Erhardsson/Mostphotos

Det är personalutskottet som efter Ölandsbladets granskning om att kriminella jobbat inom äldreomsorgen nu bestämt att utdrag från belastningsregistret ska uppvisas vid nyanställningar inom kommunen. Sedan tidigare är det lagstadgat i Sverige att belastningsregister ska uppvisas av personal som anställs att jobba med barn, men nu inför kommunen att det ska gälla för samtliga verksamheter inom kommunen.

Beslutet omfattar även timanställda som erbjuds en månadsanställning.

Annons

”Borgholms kommun vill att de som nyttjar kommunens tjänster ska vara trygga med den personal kommunen anställer för att utföra dessa tjänster. Kommunen vill förhindra att brottsdömd personal anställs om det föreligger risk att de begår dessa brott på nytt i tjänsten”, skriver Borgholms kommun i ett pressmeddelande.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons