Annons

Kommunen får patent för muddringsrobot: ”Ett fint kvitto”

Kalmar kommun har sökt och fått två patent för tekniken som användes i projektet LIFE SURE, som går ut på att utveckla ny teknik för eko-muddring.
Publicerad 15 april 2023
Mudster ute på tur.
Mudster ute på tur.Foto: Kalmar kommun

– Innovationsarbete som detta är jätteviktigt för att vi ska nå våra mål med förbättrad vattenkvalitet och biologisk mångfald och det är klart att de här patenten känns som ett fint kvitto på att vi är på rätt väg, säger Peter Arnesson, förvaltningschef på serviceförvaltningen, i ett pressmeddelande.

Tekniken går ut på att suga upp bottensediment på ett skonsamt sätt för att minska övergödning och få bort föroreningar ur havet. Det är just den skonsamma muddringen, så kallad lågflödesmuddring, som är viktigt. För muddringen i sig är annars ofta ett problem, då den rör upp och förstör havsbottnar och skapar dåliga förutsättningar för livet i vattnet.

Annons

Muddringsroboten kallas för Mudster och består av en del som är på vattenytan och en som är under vattenytan.

Kommunen berättar att man i projektet har prövat olika användningsområden för det upptagna sedimentet, som till exempel för att odla i eller som byggmaterial. Kalmar kommun och Linnéuniversitetet kommer att fortsätta att vidareutveckla tillämpningsområden för sedimentanvändning.

Kommunen har nu fått två patent för tekniken. Att kommuner har patent på innovationer uppges inte tillhöra vanligheterna.

– Det är krävande att pröva ny mark men hela LIFE SURE-gänget har gjort ett fantastiskt arbete med att möta och ta sig igenom olika tekniska och organisatoriska motgångar och till slut landat i en fungerande lösning. Det är jag väldigt stolt över, säger Peter.

Tekniken och metoderna har väckt intresse. Flera olika företag, organisationer och myndigheter i Sverige samt från utlandet kommer under våren att besöka Kalmar för att lära sig mer om tekniken.

LIFE SURE

LIFE SURE-projektet pågick mellan 2016 och 2022 och medfinansierades av EU:s klimat- och miljöprogram, LIFE, samt Havs- och vattenmyndigheten. I projektet samverkade Kalmar kommun med Linnéuniversitetet och näringslivet.

Källa: Kalmar kommun

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons