GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kommunen låter 100 000 kvadratmeter bli friväxande grönytor: ”Ett steg i rätt riktning”

För att öka den biologiska mångfalden kommer Kalmar kommun att ändra hur man tar hand om sina gräsytor.
Publicerad 28 april 2022
Foto: Mostphotos

Kommunen sköter om 1,4 miljoner kvadratmeter stora gräsytor och nu ska 100 000 kvadratmeter gå från kortklippt gräsmatta till friväxande grönytor där växter och djur kan frodas. När gräsmattorna klipps korta försvinner blommande växter som är viktiga för insekter och pollinerare.

– Det är väl lite drygt 100 000 kvadratmeter som vi skött intensivt, och med det menar jag att vi klippt det varannan vecka. Nu kommer de flesta områden klippas en eller två gånger per år istället, säger Jacob Runesson, arbetsledare serviceförvaltningen

Gräsytorna kommer att ramas in genom att kanterna klipps och och kommunen kommer att ta hänsyn till eventuella stigar och passager som behöver klippas.

– Det är en ”win win” för alla. Våra traktorer kommer att gå mer sällan och släppa ut mindre diesel samtidigt som det ger en plats för bin, humlor och fjärilar att kunna leva helt enkelt.

Hur har ni valt ut vilka ytor som ska vara friväxande?

– Vi har kollat på platser där vi har klippt gräs men som inte nyttjas så mycket. Det är ytor som klipps bara för att det ska se fint ut. Ytor som vid fotbollsplaner eller där folk sitter och fikar har vi inte valt, säger Jacob Runesson.

– Det är ett steg i rätt riktning och det är många kommuner som gjort så här innan. Självklart kan vi få reaktioner från allmänheten om man slutar klippa utanför deras hus eller lägenhetshus, men jag tror man vänjer sig. Vissa arter av bin och humlor håller på att dö ut, och då får vi göra det vi kan. Även många privata tomtägare tänker liknande och slutar klippa en del av trädgården så att det kan växa blommor där.

I bildspelet nedan redovisas var de friväxande grönytorna är belägna:

bild 1/12

Här blir det friväxande gräsytor

• Trekanten

• Ljungbyholm

• Hagby, norra

• Centralt

• Lindsdal

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.