Annons

Kommunen testar ny husgrundsmetod – betong ersätts av stål och glas

Med målet att minska klimatpåverkan provar kommunen en ny metod för att lägga husgrunder – så kallad koljerngrund. Första projektet med koljerngrund är Lindsdalsskolans matsal som byggs i detta nu.
Publicerad 17 april 2023
Lindsdalsskolans matsal får en koljerngrund.
Lindsdalsskolans matsal får en koljerngrund.Foto: Kalmar kommun

Inom fastighetsförvaltning och byggnationer i kommunen jobbar man ständigt med att minska klimatpåverkan. Den nya metoden för grundläggning man nu ska prova för består av stålreglar med skivor av återvunnet glas mellan.

– Från vårt håll i kommunen jobbar vi ständigt med klimatförbättrande arbete. Vi ska våga testa nya metoder och driva branschen i framkant. Vi har sneglat på Göteborg och de har byggt en förskola som heter Hoppet med den metoden. De har lagt ner väldigt mycket tid och resurser på konsulter och de har klimatberäknat fram- och baklänges på olika alternativ. Det visade sig att koljern var den grundläggning med absolut minst klimatavtryck, säger Simon Gottfridsson, teknisk förvaltare Kalmar kommun.

Foto: Kalmar kommun
Annons

Koljerngrund beräknas minska klimatpåverkan för grundläggning med 50 procent. Det är dock dyrare i materialinköp än betonggrund, men det tar samtidigt kortare tid att lägga för entreprenören samt att det inte behövs någon torktid. Därför beräknas kostnaden totalt sett bli marginellt högre.

– Vi beslutade att testa metoden i kommande projekt i lagom stor skala och det blev Lindsdalsskolans matsal. Pratar man med entreprenören är den lätt att lägga. Det går fort, även om toppen på makadamen måste vara noggrann.

Foto: Kalmar kommun

Det krävs nämligen en väldigt plan grusbädd. Det får skilja högst tre millimeter i höjd mellan olika delar på en 250 kvadratmeter stor platta. Sedan kan väder och stark vind innebära problem när grundläggningen görs.

– Metoden är innovativ och det finns många fördelar med den. Sen finns det risker också. Den är väderkänslig då konstruktionen är så lätt och om det regnar kan vatten bli stående på glasskivorna då det inte har någonstans att ta vägen. Men det är jättemånga fördelar.

– Själva byggprojektet ska vara klart i september/oktober som det ser ut nu. Sen kommer vi att ha en utvärdering under november/december.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons