Kommunen uppmanar tomtägare att klippa häcken

För att göra gator, korsningar och utfarter säkrare kommer Kalmar kommun att se över att tomtägare följer de regler kring häckar och växtlighet som finns.
Publicerad 15 oktober 2020
Foto: Mostphotos

– I många fall följs inte reglerna för växtlighet längs gator och cykelbanor. Det är nog helt enkelt så att många inte känner till vilket ansvar man som fastighetsägare har för att hålla efter sin tomt, säger Robert Andersch, trafiktekniker på Kalmar kommun, i ett pressmeddelande.

Dålig sikt på grund av växtlighet orsakar många onödiga olyckor i trafiken. Kalmar kommun kommer bland annat kontrollera att växterna är innanför tomtgränsen samt att växter inte är högre än 80 centimeter 10 meter ifrån en korsning.

– Nu kommer vi att påbörja ett mer systematiskt arbete med att informera om reglerna. Vi kommer även att undersöka var det finns trafiksäkerhetsproblem kopplat till växtlighet och se till att fastighetsägarna åtgärdar dem, avslutar Robert.

Reglerna handlar bland annat om att:

• Se till att växterna är innanför tomtgränsen.

• I de fall de växer utanför tomten, se till att det är fri höjd för trafikanter.

• Växter inte är högre än 80 centimeter närmast gatan vid utfarter.

• Växter inte är högre än 80 centimeter 10 meter från korsning.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.