GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kommunens julstädning – plockade 200 kilo skräp på några timmar

Inför den stundande första advent och julskyltningen i Kalmar gav sig serviceförvaltningen ut på Kvarnholmen för julstädning.
Publicerad 25 november 2021
Thomas Körge, Thomas Arbeit, Mats Elmblad och Christer Fröberg.
Thomas Körge, Thomas Arbeit, Mats Elmblad och Christer Fröberg.Foto: Linus Gunnarsson

När KalmarPosten möter upp arbetslaget på förmiddagen har man på bara tre timmar lyckats plocka omkring 200 kilo skräp.

– Det här har vi plockat för hand, sen har vi haft igång två sopbilar också, säger Thomas Körge, arbetsledare på serviceförvaltningen.

Från morgonstädningen fick man bland annat med sig ett lock från en oljetunna, ett sönderslaget mässingsbord, en färghink, glas, burkar och massor av fimpar.

– Cigarettrökarna vinner i år igen. Det är ett jäkla gissel att få upp fimparna i springorna bland kullerstenen. Det är även mycket glaskross. Det går väl att härleda till att utelivet har kommit igång igen efter restriktionerna.

Thomas Körge plockar fimpar bland kullerstenen.
Thomas Körge plockar fimpar bland kullerstenen.Foto: Linus Gunnarsson

– Fontänen är som en stor askkopp ibland, säger Mats Elmblad och syftar på Vasabrunnen på Larmtorget.

Vad kan ni mer hitta när ni städar?

– Det kan vara oöppnade spritflaskor, gömda ölburkar och underkläder, säger Christer Fröberg.

– Det är också mycket servetter och snabbmatsförpackningar som lämnats ute. De tar fåglarna och sprider ut överallt, säger Thomas Körge och Christer Fröberg.

Julstädning serviceförvaltningen Kalmar kommun 2021
Julstädning serviceförvaltningen Kalmar kommun 2021Foto: Linus Gunnarsson

När man ser allt skräp som ligger på arbetslagets bilsläp är det lätt att förstå deras uppmaning till invånarna.

– Kan du inte ta med dig ditt skräp, släng det i närmsta sopkärl. Sen vill jag påminna om att det finns skräpplockarkit som man kan hämta ut vid kommunens kontaktcenter. Det innehåller en tång, sopsäck, handskar och varselväst om man önskar, säger Thomas Körge.

Foto: Linus Gunnarsson
Foto: Linus Gunnarsson
Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.