Annons

Kommunens vilja: Entreprenörer ska köra fossilbränslefritt

Kalmar kommun vill att framtida upphandlade entreprenörer ska köra fossilbränslefritt. Kommunen undersöker nu entreprenörernas förutsättningar att kunna klara av högre krav i upphandlingar.
Publicerad 25 augusti 2023
Genrebild.
Genrebild.Foto: Roland Magnusson/Mostphotos

– Vi vet att vi måste flytta oss bort från det de fossila energikällorna i alla sammanhang, säger Elvira Laneborg, miljöstrateg på Kalmar kommun, i ett pressmeddelande.

Undersökningen som i dagarna har gått ut handlar om hur företagens möjligheter ser ut att köra fordon och arbetsmaskiner med förnybara drivmedel som el, vätgas, biogas, etanol eller biodiesel. Svaren hjälper sedan kommunen att kunna sätta rätt nivå på kraven som kommer att ställas i kommande upphandlingar.

Annons

– Först behöver vi få en bild över nuläget för att sedan i dialog hitta öppningar och ta de viktiga kliven framåt. Skattemedel ska bidra till en hållbar utveckling och framtid, säger Elvira Laneborg.

Kommunen planerar att införa krav på fossilbränslefria transporter i olika etapper. I det första steget gäller kraven transporter för personbil, lätt lastbil och tung lastbil och 2030 ska alla fordon vara fossilbränslefria, det vill säga även arbetsmaskiner.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons