Konstgödslet ska minimeras i Kalmar hamn

Den 4 augusti inträffade den stora explosionen i Beiruts hamnområde. Efter det startades en dialog mellan Länsstyrelsen, kommunen och Swedish Agro om mellanlagring av konstgödsel i Kalmar hamn.
Publicerad 28 augusti 2020
Kalmar hamn.
Kalmar hamn.Foto: Kennerth Kullman/Mostphotos

– Vi kan förstå människors oro med anledning av det som hänt i Beirut. I Sverige finns dock ett mycket rigoröst regelverk för hantering av bland annat konstgödsel, säger vikarierande landshövding Cecilia Schelin Seidegård och kommunstyrelsens ordförande Johan Persson i ett pressmeddelande.

Trots att brandmyndigheterna bedömer riskerna för en explosion som minimala, har Länsstyrelsen i Kalmar län, Kalmar kommun och Swedish Agro inlett en dialog. Dialogen, som även kommer fortsätta under hösten, är ett resultat av det säkerhetspolitiska läget och händelsen i Beirut.

– Vi välkomnar en dialog med Länsstyrelsen och Kalmar kommun. Vi har ett tillstånd för lagring av konstgödsel som vi känner oss trygga med. Riskerna med vår hantering är enligt myndigheterna minimala. Vi har ändå en förståelse för att det uppstår oro som beror på händelser i vår omvärld. Mot denna bakgrund är det vår absoluta ambition att minimera mellanlagring i Kalmar hamn under hösten. Swedish Agro strävar alltid efter att ha låga lager, säger Mats Jönsson vice VD i pressmeddelandet.

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.