Annons

Konstnärlig teaterchef sätter upp sin första föreställningen på Byteatern

Den 6 oktober är det premiär för ”This is water” som är Monica Wilderoths första föreställning som konstnärlig teaterchef på Byteatern.
Publicerad 14 februari 2022
Konstnärlig teaterchef Monica Wilderoth. Foto: Mattias Johansson

Föreställningen ”This is water” ska turnera i länet under hösten 2022, men den ska även spelas i Kalmar. Medverkar gör skådespelarna Martin Ellborg, Agnes Hargne Wallander och Agnes Forstenberg ur den fasta ensemblen. På scen står också Rasmus Johansson som tidigare medverkat i ”Nattfolket” och ”Kalasa med Vasa” på Byteatern Kalmar Länsteater. Just nu spelar han ”Stolthet och fördom” på turné med Teater Halland.

”This is water” kommer innehålla civilkurage, mod och humor, men det finns ännu inget manus till föreställningen. Det är tänkt att växa fram under processens gång när repetitionerna startar i augusti.

Annons

– Jag ser fram emot att få lära känna ensemblen på det här viset, att vi skapar föreställningen tillsammans. Vi siktar på en poetisk, modig föreställning om feghet och tystnad med en stor portion humor, säger Monica Wilderoth i ett pressmeddelande.

Hon står själv för regi, scenografi och kostym och tar in Patrik Bogårdh som ljussättare. ”This is water” sammanfaller dessutom med valår och att demokratin fyller 100 år.

– Jag hoppas att det blir en föreställning som talar om modet att våga stå upp för det man tror på, säger Monica Wilderoth i pressmeddelandet.

Olika texter testas redan nu genom workshops, men målet är redan satt.

– Jag vill göra en föreställning för unga vuxna om ansvaret det innebär att leva i och bevara en demokrati. Snart ska dessa ungdomar få gå till valurnorna och lägga sin demokratiska röst på det parti de tror överensstämmer med deras övertygelser. Så hur ser deras övertygelser ut? Vad tänker de om framtiden? Hur tänker de kring sina rättigheter och skyldigheter att leva som medborgare i ett fritt samhälle. Förpliktigar det någonting?, säger Monica Wilderoth.

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons