Konsultbolag inom internlogistik firar

Det Kalmarbaserade företaget Logistified firade nyligen sitt 1-årsjubileum med att utveckla sin verksamhet till att nu också omfatta ett andra ben i tredjepartslogistik(3PL).
– Det gick lite fortare än vi hade räknat med, berättar Michael Hartzell, en av företagets tre grundare.
Publicerad 26 maj 2020

1-årsjubileum

Logistified Kalmar firar 1-årsjubileum genom att ta nya kliv i bolagets utveckling. Bolaget består av de tre delägarna Michael Hartzell, Staffan Bååth och Anton Svensson samt Dennis Jaensson.
Logistified Kalmar firar 1-årsjubileum genom att ta nya kliv i bolagets utveckling. Bolaget består av de tre delägarna Michael Hartzell, Staffan Bååth och Anton Svensson samt Dennis Jaensson.

För ett år sedan registrerade trion sitt nya bolag Logistified. Efter sex år på ett av landets största e-handelsbolag, Designonline/Nordic Nest, kände de tre kollegorna att de var redo att gå vidare på egna ben.

– Vi hade varit med från tidigt skede i bolaget, fram till nybyggnationen 2019. Det är många steg i logistiken under resans gång i kraftig tillväxt som andra bolag också håller på och tar sig igenom. Vi kände att vi ville ta vara på våra erfarenheter, redskapen för att guida andra genom liknande processer, förklarar Michael.

Idag beskriver han företaget som operativa konsulter, bollplank och nu även lagerhanterare för de mindre e-handelsbolagen.

– Vi är specialiserade mot mindre/medelstora e-handlare som själva har stora investeringshopp i logistiken eller helt enkelt inte har intresse själva och där samtidigt de stora etablerade 3PL-bolagen inte har intresse och förklarar Michael och berättar vidare vad de erbjuder.

– Vi finns för kunden och hjälper dem att utreda och analysera för beslutsunderlag. Kanske lagerläggning, digitalisering, automatisera logistiken, eller dags att byta lagerlokal osv. Vi såg ett tomrum på marknaden när det gäller logistikdelen och operationell närvaro när vi gör logistikutredningar. Alla bolag har sin historia och sina tankar på framtid, vilket skapar olika behov för att bli produktiv. För att utveckla och förbättra måste du förstå och se verksamheten i actions annars blir det generella råd, förklarar Michael Hartzell.

Under våren har Logistified tagit steget att bli en så kallad tredjepartslogistiker, 3PL, med placering i Mönsterås.
Under våren har Logistified tagit steget att bli en så kallad tredjepartslogistiker, 3PL, med placering i Mönsterås.

Det som gör arbetet extra kul enligt Michael är att fokus på logistiken ökar.

– Det är ett konkurrensmedel för att kunna erbjuda rätt pris. Och vem blir inte arg när man får vänta på sitt bruna paket eller returen inte behandlas på rimlig tid. Just e-handel har haft tider av tillväxt men många bolag har haft problem med lönsamheten. Det kommer ett annat fokus nu och logistiken med underliggande har stor påverkan på bolaget resultat. Du som företag köper in en vara för samma pris och sälja för samma pris som alla andra. Då är det aktiviteten däremellan som du behöver bli bättre på än dina konkurrenter förklarar Michael vidare.

–Det är många element att ta hänsyn till i logistiken. Dessa styrande rattar gäller det att ha kontroll på, förstå orsak och verkan för att bli konkurrenskraftig. Detta är inte lätt när det är kraftig tillväxt och volatilt som e-handeln har, friktion i flödet och ”slöseri” i logistiken ger inte tillväxten frukt.

Under våren har Logistified också tagit steget att bli en så kallad tredjepartslogistiker, 3PL, med placering i Mönsterås.

– Det är ett nytt ben för oss, vi sköter kundernas internlogistik och vi har nischat oss till att ta hand om lite mindre e-handelsbolag med ”små” artiklar. Konsumentlogistik till brevlåda eller utlämningsställe. Vi hjälper kunden med det krångliga, jobbiga och svåra så de kan fokusera på att hitta produkter, sälja och marknadsföra.

I dagsläget har sex e-handelsbolag anslutit sig sedan lokalen togs i bruk på riktigt i april.

– Förutom nischen är det mycket vem som är bakom e-handelsbolaget vi kikar på, viljan. Vi brinner för ett nära och personligt samarbete, vi feedbackar bolagen på vilka påverkande element de ska kika på för lönsamhet och konkurrenskraft, blir en win-win. Vi har fått en bra start och kunderna gillar enkelheten i vårt upplägg, förklarar Michael.

Företagets tre grundare är förutom Michael, Anton Svensson och Staffan Bååth i bolaget.

– Över förväntan, vi har haft ett bra första år, summerar de.

– Dels har vi arbetat med väldigt roliga projekt, från stora till små bolag. Samtidigt har det varit utmanande, det pågår tankar 24h/dygnet kring hur man ska utveckla bolaget och öka kundnytta.

Hur framtidsplanerna ser ut vågar inte Michael sia om ännu.

– I dessa tider kan man inte ta ut något. Vi ser att frågor kommer in löpande och det är glädjande. E-handeln går på de flesta håll väldigt starkt. Man pratar om att allt skjutits fram 3 år samtidigt är det en försiktighet i investeringar. Om vi bara ser ett halvår tillbaka så hade vi inte trott att vi skulle erbjuda 3PL men där tror vi att tiden är helt rätt. Många fysiska bolag vill ut digitalt och via oss löses logistikdelen.

– Vi vill vara den nygräddade frisören som fortsätter vara väldigt noggrann och verkligen bry oss om våra kunder. Det är våra planer i dagsläget, konstaterar Michael Hartzell.

Sara JonassonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.