Körde efter och sköt fyrverkerier mot bil - man åtalas

Inne från centrala Kalmar och ut på E22 jagades kompisgänget av en bil som sköt fyrverkerier mot bilen, vilket bland annat spräckte framrutan.
Publicerad 16 maj 2021
Det gick nog ”lite överstyr” säger 23-åringen efter att ha avfyrat ett antal fyrverkerier som spräckte framrutan och gjorde märken i lacken på den utsatta bilen.
Det gick nog ”lite överstyr” säger 23-åringen efter att ha avfyrat ett antal fyrverkerier som spräckte framrutan och gjorde märken i lacken på den utsatta bilen.Foto: Ur Polisens förundersökning

En ung man, hans flickvän och tre kompisar körde från centralstationen under natten till den 3 januari då de mötte en röd bil, som gjorde en u-sväng och började följa efter dem. Strax efter började fyrverkerier avfyras från den röda bilen.

Färden gick längs Södra vägen och vid ett tillfälle träffade ett fyrverkeriskott under bilen som fick motorstopp. Föraren fick igång bilen och försökte på nytt komma bort från angriparna, som fortsatte följa efter och avfyra fyrverkerier. Smällar träffade bilens huv, framruta och bakdel. Framrutan sprack.

Ute på E22 vid Karlsro vände föraren åter mot staden. Han hade då ringt polisen som uppmanat honom att köra mot polisstationen på Galggatan.

Under tillbakafärden körde den röda bilen om och svängde in på Giraffens parkering där den kunde pekas ut för polisen, liksom vem i bilen som suttit på passagerarplats varifrån fyrverkerierna avfyrats.

I förhör säger den utpekade 23-åringen att han under kvällen hade åkt runt med några kompisar och druckit öl, och då träffat en gammal kompis som färdades i den andra bilen. Han hade bestämt sig för att ”skoja” med kompisen med de fyrverkeripjäser han hade kvar från nyår. Att skjuta mot bilen var bara ”en dum grej” han fick för sig, han tänkte inte så mycket på hur de i den utsatta bilen kände sig men hans polare i bilen han befann sig tyckte det var kul och skrattade. Det gick nog ”lite överstyr” medger han.

För det har han nu åtalats för ofredande och skadegörelse. Föraren av den utsatta bilen och hans flickvän yrkar på 7 000 kronor vardera i skadestånd medan bilens ägare, förarens mamma, begär 3 000.

Simon KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.