Körde full och stoppades på Ölandsbron – tror sig ha blivit drogad

Efter ett besök hos en bekant i Nybro hoppade mannen in i sin bil, och stoppades först på Ölandsbron – med närmre två promille i blodet. Nu döms han till fängelse.
Öland • Publicerad 13 maj 2023

Brottet utspelade sig i början av april förra året efter att mannen, som är i 70-årsåldern, varit hos en bekant i Nybro och druckit alkohol. Mannen uppger att det efter en stund kom ”oinbjudna narkotikamissbrukare” till platsen som han bjöd på alkohol. Han säger att han efter besöket av personerna känt sig konstig och tappat minnet.

Mannen körde därefter från Nybro mot Kalmar i en bil. En polis som var i tjänst i Kalmar fick efter en stund in ett larm om en vinglig bilfärd och kunde lokalisera bilen som framfördes av mannen på riksväg 25.

”Färden gick så pass vingligt att bilen fördes mellan de båda körbanorna och nästan in i vägräcket”, står det i tingsrättens dom.

På grund av trafikfaran var polismannen tvungen att få stopp på föraren mitt på Ölandsbron, trots att de normalt inte genomför fordonsstopp på bron. Först fick polismannen ingen reaktion av mannen och fick därför köra in framför bilen och bromsa.

”Föraren var förvirrad, sa att han druckit massor och skrattade. I framsätet stod en kasse med oöppnade starköl”, berättar polisen i förhör.

Vid test visade det sig att mannen hade 1,91 promille i blodet. Han i sin tur uppger att han inte minns någonting från bilfärden och att han misstänker att han blivit drogad hos kompisen och att det var därför som han satte sig i bilen.

Mannen erkänner brott och döms till två månaders fängelse för grovt rattfylleri.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.