Annons

Kortare arbetstid med samma lön – pilotprojekt genomförs inom äldreomsorgen

Kortare arbetstid med samma lön för medarbetare i äldreomsorgen och en löneökning med tvåtusen kronor till nyutbildade undersköterskor. Ett nytt pilotprojekt ska genomföras inom äldreomsorgen i Borgholms kommun.
Öland • Publicerad 9 februari 2023
Arkivbild. Sköterskor.
Arkivbild. Sköterskor.Foto: Mostphotos

I ett pilotprojekt som sjösätts den 1 mars får medarbetare på vård- och omsorgsboendet Åkerbohemmet i Löttorp som jobbar heltid gå ner i arbetstid till 85 procent – men fortfarande behålla sin heltidslön.

– Vi hoppas att den här förmånen ska ge en bättre arbetsmiljö och återhämtning för våra medarbetare vilket förstås också ger vinster för de vi är till för – våra omsorgstagare”, säger Anna Hasselbom Trofast, socialchef, i ett pressmeddelande.

Annons

Förutom att undersköterskorna på äldreboendet får kortare arbetstider erbjud även en löneökning på 2000 kronor till nyutbildade undersköterskor.

– Det här betyder jättemycket för oss, säger Cecilia Laneborg Johnsson, undersköterska på Åkerbohemmet i Löttorp.

Det ettåriga projektet startar i mars och börjar på norra Öland. Vilket bland annat beror på att det varit svårrekryterat på den delen av ön. Förhoppningen är att satsningen ska ge effekter som ökad återhämtning med minskad sjukfrånvaro som följd och att kostnad för övertid kan sänkas.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons