GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kortfilm inspelad på Öland vann stort filmpris: ”Platsen är fantastisk”

I november vann filmskaparen Jasmijn Kooijman pris för bästa nordiska kortfilm på Nordic Young Film Festival i Tromsø, Norge för sin första fiktionsfilm Nattljus. Filmen spelades in i november 2020 i Dyestad på Öland.
Publicerad 16 november 2021
Jasmijn Kooijman fastnade för Dyestad och dess filmiska karaktär-
Jasmijn Kooijman fastnade för Dyestad och dess filmiska karaktär-Foto: Bertil Hertzberg

Filmen utspelar sig i ett grått och kallt vinterlandskap på Öland. Där får man följa Lente och Siri, barnbarn och mormor, vars relation är trygg och bygger på gemensamma minnen. Men samtidigt i luften hänger frågan om det är sista gången de ses. Filmens huvudroller spelas bland annat av Amina Avdic och Maria Fahl Vikander, mamma till den internationellt kända skådespelaren Alicia Vikander.

– Det är en kortfilm som handlar om en ung tjej i en 20-årsåldern som åker och hälsar på sin mormor som bor på Öland. Själva filmen kretsar kring en outtalad känsla av att det inte är helt säkert om man kommer att ses igen. Och det blir något som man inte helt kan prata om. Det handlar om att ha en distansrelation till äldre personer som står en nära, säger Jasmijn.

Under inspelningen av Nattljus.
Under inspelningen av Nattljus.Foto: Bertil Hertzberg

– Den är rätt poetisk. Jag tror inte nödvändigtvis att andra behöver se filmen som jag ser den. Att man kan lägga in sina egna tankar om vad den handlar om.

Varför spelades filmen in i Dyestad?

– Jag tycker att den platsen är helt fantastisk. Det är väldigt platt och vinden blåser över hela landskapet. Det är en väldigt speciell natur som också är väldigt filmisk. I det här fallet gav det mycket till själva historien – att det förstärkte ensamheten i filmen. Jag frågade på Kultivator om hjälp och de var jätteöppna. Jag fick spela in i alla deras utrymmen, på deras gård, hus och stall. Hela mitt team fick bo där också. Det här är en skolproduktion med en liten budget så tack vare dem var det möjligt att göra den här filmen.

Foto: Bertil Hertzberg

Var du förvånad att du vann priset Bästa nordiska kortfilm på festivalen?

– Ja, det var jag. Det var kul, det var första gången den visades offentligt också.

Fler än 2000 filmer hade skickats in till festivalen. Men juryn, som bestod av framstående filmare från Europas filmbransch fastnade för Jasmijnas Nattljus. Priset bestod av prispengar sponsrade av föreningen Norden samt att filmen kommer visas på Tromsø International Film Festival i januari. Efter succén på Nordic Young Film Festival kommer man nu att skicka filmen till fler festivaler.

– Jag hoppas den kommer att visas framöver, men det vet man ju aldrig. Det är hög konkurrens. Jag tror att vi kommer att styra upp en lokal premiär också. Men det blir kanske till sommaren, när det är lite finare väder och kan man ha en utomhusvisning.

Foto: Bertil Hertzberg

Det är inte första gången som Jasmijn spelar in film på Öland. Hon har tidigare prisats vid Tempo Film festival för dokumentärfilmen ”Nu bor jag på en camping” som spelades in på Möllstorps camping i Färjestaden.

Stillbild från filmen Nattljus.
Stillbild från filmen Nattljus.
Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.