KP kollar läget på stan – här är Kalmarbornas paradrätter
– Jag älskar indisk mat. Jag har ätit vegetariskt i 30 år och tycker mycket om linser, så en gryta med linser, kokosmjölk och ris är gott, säger Gullvi Edström.
– Jag bjuder gärna på gorgonzolapasta med gröna oliver och ibland fläskfilé. Jag har bjudit familj och vänner på det, säger Freja Persson Sapiz.
– Jag lagar gärna olika pasta, kanske en pasta pesto, säger Ellen Dalin, som är på stan med vännen Elin Petersson.
– Jag brukar laga enchilada som jag bjuder familjen på. Det blir oftast med kyckling. Det brukar uppskattas, säger Elin.
– Jag gör stekt ris med räkor. Jag gillar att göra smaksatt ris med marinerad kyckling. Men mamma är fantastisk på att laga mat, säger Julia Abujamal som är på stan med mamman och systern.
– Jo, men kanske, säger mamma Tukta Svensson blygsamt, jag är bra på vårrullar, wok och thailändsk mat överlag.
– Och jag är bra på alla möjliga såser, säger systern Stella Svensson.
– Jag har paradrätter! En med räkor med mycket vitlök och chili som man serverar med ris och väldigt snabbt kokt broccoli. Det ska vara krisp i den. Den är från en kokbok som heter ”Mat hetare än helvetet”. Och så har jag också fläskfilé med svamp, purjolök och pasta, med en sås på crème fraiche och lite kryddor, säger Anna Millflo.
– Jag lagar gärna en tagliatellepasta med kycklingsås. Du tärnar kycklingen, steker den med charlottenlök och skivade burkchampinjoner, har i crème fraiche, kryddor och buljong och serveras med färska grönsaker, säger Patricia Andersen.
– Det finns flera rätter som vi tycker om att laga. En av favoriterna är fläskfilé som man skär i skivor och bryner på och som man sedan lägger i en ugnsform. Efter det vispar man ihop grädde, chili och lite fransk senap och häller det på fläskfilén. Sedan river man brännvinsost över och gratinerar allt i ugnen tills osten har fått fin färg. Det serveras oftast med äkta hemmagjort potatismos, berättar Barbro Eriksson och Leif Andersson som har bott ihop i ungefär 40 år och som vid det här laget har fått in rutinen med matansvar olika dagar.
– Men ibland lagar vi tillsammans också - det är trevligt!, säger Barbro.
– Barnen är utflugna men när de kommer hem brukar de vilja ha potatisgratäng och fläskfilé med vitlökssmör uppepå som smälter ihop. Det är gott, säger Stefan Danielsson.
– Torskrygg eller spätta är alltid gott. Till det blir det mandelpotatis eller duchesse - ett mos som man kör i ugnen och bränner till lite, säger Mikael Renman, som är ute och går med hunden Sansa.