Annons

KP kollar läget: Vilken är din favorittradition vid jul?

KalmarPosten kollar läget bland folk på stan – vad tycker de är den bästa traditionen vid jul?
Publicerad 23 december 2022
– Att få träffa familj och vänner och äta gott ihop är det bästa med julen, säger Elin Lindhagen från Kalmar.Foto: Hedda Ottestam

Det är en kall vinterdag på Kvarnholmen i Kalmar men trots det syns massvis av folk på gatorna. Och nog ligger det lite julstämning i luften om man ser till deras glada miner.

Holländarna Bianca och Michel, och hunden Lara, är på semester i länet och bor över i en stuga i Torsås. Själva julen kommer dock firas hemma i Holland.

Annons

– Det bästa med julen är att få vara med familjen, säger Bianca.

– Vi har som tradition att varje år ta med våra döttrar och barnbarn och åka och välja ut en julgran tillsammans, säger Michel.

Bianca, Michel och hunden Lara kommer fira jul hemma i Holland.Foto: Hedda Ottestam

Kollegorna Marcus Sturesson, från Kalmar, och Kina Doverholdt, från Färjestaden, är överens om att det viktigaste är att träffa familj och vänner. Kina tycker inte det är så viktigt att göra samma sak varje år.

– Jag har ingen tradition längre för barnen är stora. Men jag tänker att det viktigaste är att försöka ha så kul som möjligt, att alla är friska och att man går lite utanför ramen. Man behöver inte vara så traditionsbunden utan man får våga ha lite kul. Det viktigaste är att träffa sina nära och kära, säger Kina.

– Jag umgås med min familj. Mamma och pappa är skilda så det blir julfirande både på mammas håll och pappas håll. Hos mamma blir det lite enklare julfirande och hos pappa blir det mycket julmat, mycket paket och allt som hör julen till, säger Marcus.

Kollegorna Marcus Sturesson och Kina Doverholdt tycker det viktigaste är att träffa sina nära och kära på julen.Foto: Hedda Ottestam

Lite längre bort på Kaggensgatan hittar vi kompisarna Alma och Tess. Alma berättar att hon brukar fira jul hos sin farmor i Halmstad.

– Vi brukar dansa runt granen och så brukar min farmor alltid baka kokostoppar. Sen på natten brukar vi gå ut till vattentornet som vi går ett varv runt baklänges, säger Alma.

– Vår familj har inga särskilda traditioner, vi brukar mest käka och kolla på tv. Om vi har någon tradition är det väl i så fall tv och Kalle Anka, säger Tess.

Dans runt granen, kokostoppar och gå baklänges runt vattentornet i Halmstad är Almas bästa jultraditioner. Kompisen Tess brukar titta mycket på tv med sin familj.Foto: Hedda Ottestam

Kompisarna Maja, Paulina och Ronja tycker också det är viktigt att titta på Kalle Anka på julafton.

– Vi brukar fira jul med släkten och köra paketspelet, säger Paulina.

Annons

– Vi brukar fira en ganska vanlig jul. Först en gång med ena släkten och sen en gång till med andra släkten, säger Ronja.

Maja, Paulina och Ronja.Foto: Hedda Ottestam
Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons