Annons

Kraftig ökning av elbilar under 2022

197 709 elbilar i slutet av 2022. Förvaltningsmyndigheten Trafikanalys kan nu konstatera att elbilar i trafik har ökat med 80 procent sedan 2021.
Kalmar • Publicerad 16 februari 2023 • Uppdaterad 17 februari 2023
Arkivbild.
Arkivbild.Foto: Mostphotos

– 2022 var året då elbilarna verkligen fick sitt genombrott. Andelen elbilar uppgick till 32 procent av det totala antalet nyregistrerade bilar, jämfört med 18 procent under 2021. Andelen elbilar i trafik är fyra procent. Omställningen tar tid, dels på grund av det stora antalet personbilar som är i trafik, dels på grund av att en personbil i genomsnitt är 20 år gammal när den skrotas, säger Anette Myhr, statistiker på Trafikanalys, i ett pressmeddelande.

Strax över två procent av Kalmar läns personbilar i trafik är elbilar, enligt statistiken från Trafikanalys. Detta gör att Kalmar län placerar sig långt ner på listan över de län där det körs elbil.

Annons

Det län där flest elbilar syns på vägarna är Stockholms län – med totalt 63 710 elbilar innebär det att var tredje registrerad elbil finns i Stockholm.

Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons