Kraftig rökutveckling i krematorie – räddningstjänsten larmades

Inga kremeringar kommer kunna genomföras på en månad och kistorna måste istället skickas till Oskarshamn.
Publicerad 22 oktober 2020
Foto: Mostphotos

På torsdagsmorgonen uppstod kraftig rökutveckling i krematoriebyggnaden på Norra kyrkogården i Kalmar, bakom Heliga Korsets kyrka i Kalmar. Krematoriet kommer att vara avstängt en tid då tekniker behöver åtgärda problemet.

– Det blev ett tekniskt fel vid insättning av en kista som resulterade i kraftig rökutveckling. Ingen kom till skada men brandkåren kom dit för att kolla så att det inte uppstått någon brand, säger begravningschef Birgitta Linåker.

Hur lång tid kommer det ta innan ni är igång igen?

– Det är svårt att veta i och med att teknikerna måste komma hit och de sitter i Värmland. Det blir stillestånd på en månad i alla fall.

Tack vare goda kontakter med krematoriet i Oskarshamn kommer arbetet med kremationer inte att påverkas nämnvärt, uppger Birgitta Linåker.

– Alla krematorier i närheten samarbetar när det händer något. Då finns det alltid backup och nu kommer vi skicka kistor till Oskarshamn. Alla som vill ha kremation och ursättning kommer få det och det ordnas i värdigt skick.

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.