Kraftigt utbrott av RS-virus – högt tryck på barnkliniken

RS-viruset har kommit ovanligt tidigt i år och med en ökad kraft. I Region Kalmar län ser man en ökning av fall och att trycket på barnkliniken blir allt högre. Folkhälsomyndigheten rapporterade för ett antal dagar sedan att antalet bekräftade fall fortsätter att öka i landet. I Region Uppsala är läget så pass allvarligt att man går ut med skärpta rekommendationer om att föräldrar ska hålla sina små barn hemma.
Publicerad 20 oktober 2021
Genrebild
GenrebildFoto: Mostphotos

– Vi har sedan ett par veckor tillbaka haft en ökad rapportering av RS-virusinfektioner hos små barn och även hos äldre personer. 34 personer har rapporterats från vår region, och det är bara de som fått en diagnos. De senaste siffrorna ligger någon vecka tillbaka och det är ingen anmälningsskyldig sjukdom. Därför får man ta siffrorna med viss försiktighet då det sannolikt är en underrapportering, säger Staffan Sylvan, tillförordnad smittskyddsläkare i Region Kalmar län.

Staffan Sylvan, tillförordnad smittskyddsläkare i Region Kalmar län
Staffan Sylvan, tillförordnad smittskyddsläkare i Region Kalmar länFoto: Niklas Larsson/Bildbyrån

– Det vi ser är att det första utbrottet kom ovanligt tidigt i år jämfört med tidigare år. Det är nu i nivå med, om inte strax över, det största utbrottet på senare tid som var för ett par år sedan. RS-viruset och influensan har inte cirkulerat under covid utan trycktes bort, men när covid nu hålls nere verkar det poppa upp här och där och kraftigare än tidigare. Vi har fått rapporter om högt tryck på barnkliniken om barn som behöver vård.

Hur kommer det sig att RS-utbrottet är så kraftigt i år?

– Det är svårt att svara på. Det kan ha att göra med att att RS inte har cirkulerat sedan 2019 under covid. Det har heller inte utvecklats någon immunitet hos barnen mot RS. Det betyder att vi har en större population som faktiskt kan smittas och som kan sprida smittan vidare till småttingar som får en allvarlig sjukdomsbild. Det är en större mottaglig population som växt fram och en försämrad immunitet. Vi blir även lite oroliga för hur influensan kommer att se ut om den följer samma förlopp som RS.

För att minska risken att smittas av RS-virus ska man vara noggrann med hygienen, tvätta händerna ofta och hålla avstånd till andra.

– Det kan även vara klokt att faktiskt överväga om att hålla syskon ifrån barn som är fyra månader eller yngre. Och att hålla syskonen hemma från förskolan när man ser att utvecklingen med ökad smitta av RS håller på.

Hur lång tid kan ett utbrott hålla i sig?

– Det är svårt att ge en prognos och vi har inte sett toppen än. Det normala är att det sträcker sig i 4-5 veckor, men om det skulle ta väldigt fart betyder det att det kan ta väldigt mycket längre tid också. Vi får följa siffrorna om hur det utvecklar sig.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.