Annons

Kriminella nätverk bakom skjutningarna ligger även bakom bedrägerierna mot äldre

Det finns en direkt koppling mellan de ökande antalen bedrägerier mot äldre och de kriminella nätverk som ligger bakom sprängningarna och skjutningarna i Sverige, det rapporterar Ekot.
Publicerad 1 februari 2023
Genrebild.Foto: Mostphotos

Slutsatsen har dragits på polisens nationella bedrägericentrum. Ekot har pratat med Lotta Mauritzon som är brottsförebyggare.

– Vi ser ju att vi har direkta kopplingar till de misstänkta för till exempel skjutningar i de här nätverken, säger Lotta Mauritzon till Ekot och fortsätter:

Annons

– Här ser ju bedragarna att de har möjlighet att få väldigt mycket pengar. Av de polisanmälda bedrägerierna ser vi att de kommit över 619 miljoner förra året. Det är ganska mycket pengar. Och det här är våra kriminella nätverk i landet som begår de här brotten.

Antalet bedrägerier mot äldre har ökat kraftigt de senaste åren, vilket KalmarPosten rapporterat om flera gånger. Det kan bland annat handla om bedragare som ringer till äldre och förmår dem logga in via bank-id för att lura till sig deras pengar.

Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons