Kristian och Ulfs osannolika upptäckt – en älg stod i deras färgbutik

Det blev minst sagt en ovanlig onsdag på jobbet för Kristian Ed och Ulf Landström. Mitt bland färgburkar och penslar stod en livs levande älg.
Publicerad 12 maj 2021
Foto: Privat

Kristian och Ulf arbetar i färgbutiken Andra vågen i Berga industriområde i Kalmar. Onsdagsförmiddagen flöt på som vanligt och de hjälpte kunder i butiken. När ett par kunder hade lämnat och det var tomt i butiken hörde de att det prasslade i lokalen.

Ulf Landström och Kristian Ed.
Ulf Landström och Kristian Ed.Foto: Linus Gunnarsson

– Jag undrade vad det var som lät, så jag gick runt hörnet och tittade. Där står en livs levande älg, tre-fyra meter ifrån mig, och den började sparka runt. Jag fick en sådan jäkla puls, säger Ulf Landström.

– Jag tyckte Uffe skrek: ”Det är eld, det är eld!”. Jag trodde att det brann så jag sprang dit. Då säger Uffe: ”Nej, det är en älg för fan!”, säger Kristian.

– Det är så surrealistiskt, jag var tvungen att titta flera gånger. Vad är oddsen? Mitt i ett område fullt med trafik och det står en älg i en färgbutik, det är helt galet. Det är synd om älgen, den är ju jättestressad.

Foto: Linus Gunnarsson

Hur älgen har smugit oupptäckt in i butiken är en gåta. När chocken hade lagt sig larmade Kristian och Ulf polisen, som inte riktigt trodde på uppgifterna till en början.

– Han på ledningscentralen började skratta och trodde att det var ett skämt, säger Ulf.

Foto: Privat

Polisen anländer och får se älgen med egna ögon stå lugnt och stilla i lokalen. De kontaktar jägare och snart börjar diskussionen om vad man ska göra med djuret. Beslut tas om att älgen ska skjutas och en av jägarna som finns på plats smyger in i lokalen – strax därefter avlossas ett skott.

Foto: Linus Gunnarsson

Polis och jägare lämnar över händelsen till Kristian och Ulf, som funderar på vad de egentligen har varit med om.

– Täcker försäkringen viltskador i en butik? Att det här hände finns ju inte på världskartan. Det borde vara större chans att vinna en miljon på lotto än att man har en älg i butiken.

Nedan ser ni film från när älgen är i butiken:

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.