GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kristina nomineras till deckarpris: ”Stor fascination för klassiska mordgåtor”

I våras debuterade Kristina Agnér med spänningsromanen ”Var inte rädd för mörkret”, som utspelar sig i den fiktiva byn Tosseboda utanför Kalmar. Nu har boken blivit nominerad till Svenska Deckarakademins debutpris 2021.
Publicerad 12 november 2021
Kristina Agnér 2021 Foto: Emil Malmborg, Pressbild Albert Bonniers förlag
Kristina Agnér 2021 Foto: Emil Malmborg, Pressbild Albert Bonniers förlag

– Boken har tagits emot jättefint. Jag känner mig väldigt nöjd och glad. Den har blivit recenserad och läsare hör ofta av sig. Det är jättekul att debutera överhuvudtaget såklart, men nomineringen hos Svenska Deckarakademin var pricken över i:et, säger Kristina Agnér.

Kristinas koppling till trakten är enkel - hennes släkt på mammans sida finns söder om Kalmar. Dessutom har Kristina ett båtsmanstorp långt ute skogen i samma område, som hon besöker ofta. Den fiktiva byn Tosseboda, som är en central plats i boken, påminner mycket om vilken liten småländsk ort som helst, men har alltså inspirerats av verkligheten.

– Jag hämtar mycket av min inspiration från miljön, så att välja torpets omgivning som scen för en spänningsroman kändes klockrent. Det är både vackert och lite spännande med mörk granskog. De kolsvarta insjöarna är väldigt fantasieggande.

”Var inte rädd för mörkret” kretsar kring Alva Fagerström som har vuxit upp i Stockholm och aldrig ens varit i Småland. När hennes mamma går bort under lite mystiska omständigheter ärver Alva ett båtmanstorp i Småland, dit hon nu måste resa – och kort efter ankomsten upptäcker hon en koppling mellan moderns bortgång och ett olöst försvinnande i byns förflutna. Alva hamnar mitt i en personlig mordgåta i Tosseboda, bland smålänningar och okända släktingar, men träffar även en motsträvig lokalpolis som hon tvingas samarbeta med.

– I och med att det här är min första bok har jag skrivit den på fritiden - på semestern, helger och kvällar. När livet har gett tillfälle helt enkelt, säger Kristina Agnér.

Nu jobbar hon på sin andra bok i serien som fått namnet Smålandsserien.

– Jag skriver delvis på arbetstid nu, vilket är ett mer bekvämt sätt att skriva än på fritiden. Jag ser fram emot att skriva vidare och tanken är att det blir tre eller fyra böcker i serien.

Får du aldrig svårt att hitta inspirationen om du lägger in bokskrivandet på schemat under arbetsdagen?

– Inspirationen kommer när man skriver. Det är så det funkar för mig och inte tvärt om. Men alla dagar blir det inte som man vill att det ska bli. Det kan gå trögt i början, men precis när man ska ut på ärende eller hämta barn på förskola går det som bäst, för då har man kommit igång. Jag gillar att skriva mig in i inspirationen.

Hur blev du intresserad av litteratur?

– Jag kommer från en boktokig familj, så det har alltid pockat på uppmärksamheten. Jag har varit familjens spänningsnörd. Resten av familjen har läst allt möjligt men jag har alltid hamnat i mordgåtor. Jag gillar svärtan i alltihop, säger Kristina Agnér, och utvecklar,

– Jag har verkligen en stor fascination för klassiska mordgåtor och spänning. Det kan gå hand i hand med faktumet att jag är beteendevetare. Jag har en fascination för människors mörka sidor. Det är inte våldet i sig som är intressant, utan det som leder fram till våldet. Jag har ett stort intresse för det psykologiska.

Kristina Agnér är från början utbildad socionom och har arbetat som kurator och inom socialtjänsten.

– Det jobbet innebar väldigt mycket verklighet, till skillnad från litteraturens värld. Efter ett antal år sa jag till slut upp mig och började läsa bok- och förlagsmarknadskunskap vid Lunds universitet. Jag omskolade mig helt enkelt. Därefter startade jag egen firma och jobbar nu som manusutvecklare och språkgranskare hemma på kontoret.

Hur var det att säga upp sig från ett fast jobb för att satsa på bokbranschen?

– Bokbranschen är jättetuff. Men på något sätt har det alltid funnits där - att det var så det skulle bli. Det var värt risken. Och det har verkligen gått jättebra.

Namn: Kristina Agnér

Ålder: 40

Familj: Man, barn och katt

Bor: På landet utanför Lund, samt i ett båtsmanstorp söder om Kalmar.

Jobbar med: Som manusutvecklare, redaktör, lektör och språkgranskare på egen firma.

Aktuell med: Boken ”Var inte rädd för mörkret” (Albert Bonniers Förlag) och nominerad till Svenska Deckarakademins debutpris 2021.

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.