Kulturprojekt och föreställning om dilemma anordnades av elever

I mars fick skolan Thorén Framtid i Kalmar besök av skådespelaren Fabian Hedlund från Stockholm. Han uppträdde med en interaktiv föreställning om ett dilemma som fick många elever att fundera några extra varv.
Publicerad 2 april 2023
Skådespelaren Fabian Hedlund tillsammans med läraren Jennie Folkesson och eleverna Abdulaziz och Mikail.
Skådespelaren Fabian Hedlund tillsammans med läraren Jennie Folkesson och eleverna Abdulaziz och Mikail.Foto: Privat

– Föreställningen handlar om en 14-årig kille som blir anklagad för att ha tagit en tjej på rumpan, men det var inte han utan det var hans kompis. Han är rädd att uppfattas som ett äckel men vill heller inte hänga ut sin kompis, säger Fabian.

Det var ett stort engagemang bland eleverna som i slutet av föreställningen fick vara med att bestämma utgången.

Fabian Hedlund spelar en 14-årig kille med ett dilemma.
Fabian Hedlund spelar en 14-årig kille med ett dilemma.Foto: Privat

– Det var allt från att jag skulle ringa tjejen och berätta vad som hänt till att jag inte skulle säga något utan ta på mig det.

Frågeställningar och dilemman i föreställningen är något som lärarna kommer att ta med sig till klassrummet för vidare diskussion.

Föreställningen är resultatet av ett projekt på skolan som heter Kultur crew.

– Det är ett projekt där vi har cirka 10 elever som är med och jag är handledare, säger läraren Jenny Folkesson, och fortsätter:

– De har valt den här föreställningen och planerat hela dagen. Kultur crew handlar om att få in mer kultur i skolorna helt enkelt och ge eleverna en unik möjlighet. I höstas hade vi en heldagsutbildning på Byteatern där eleverna fick lära sig arrangörskap, scenteknik, marknadsföring av föreställningar och så vidare.

Hela gänget som är med i Kultur crew.
Hela gänget som är med i Kultur crew.Foto: Privat

Skådespelaren Fabian kan intyga att eleverna i projektet har varit väldigt professionella.

– Jag är van att komma till skolor och att en lärare möter upp. Här var så fint att alla mötte upp och att några hade ansvar att visa mig logen, några hjälpte mig att bära saker från bilen och några presenterade föreställning, säger Fabian.

Läraren Henrik Dahlgren ställer också upp i hyllningskören.

– Det var en helt magisk dag. Det har varit mycket etik, moral och värdegrundstankar. Som lärare kan jag verkligen rekommendera detta till andra skolor.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.