Stort firande när kungaparet besökte Kalmar – se alla bilder och filmer här

Kungen firar 50 år på tronen och på tisdagen den 16 maj besökte kungaparet Kalmar under sin jubileumsturné.
Publicerad 16 maj 2023
Kungabesök, Kalmar.
Kungabesök, Kalmar.Foto: Linn Svensson

Strax före halv 11 på tisdagsförmiddagen anlände kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia till Stadsparken i Kalmar, där startskottet för kungaparets jubileumsvistelse i Kalmar gick av. Även landshövding Allan Widman och hans hustru Helen Widman, som är värdpar för besöket, var på plats och eskorterade kungen och drottningen ut i parken.

Kungen och drottningen anlände till Stadsparken tillsammans med landshövding Allan Widman, hans hustru Helen Widman och landskapsarkitekt Emma Andersson.
Kungen och drottningen anlände till Stadsparken tillsammans med landshövding Allan Widman, hans hustru Helen Widman och landskapsarkitekt Emma Andersson.Foto: Linn Svensson

Trots ett mulet väder hade hundratals av människor, både stora som små, samlats för att möta kungen och drottningen. Stadsträdgårdsmästare Björn Strimfors hälsade kungaparet välkomna och på schemat stod trädplantering – något kungen ägnat sig åt i residensstäderna han hittills besökt på landsturnén.

I parken hade en ek från Halltorps hage satts ut och landskapsarkitekt Emma Andersson berättade om parkens historia medan biolog Jonas Hedin berättade om ekens historia och betydelse. För det är inte av en slump att eken är det träd som planteras av kungen vid hans besök:

Det kraftiga, nästan kungliga, trädet har haft en stor betydelse för kungadömet Sverige.

Kungabesök, Kalmar.
Kungabesök, Kalmar.Foto: Linn Svensson

Kungen öste på med jord och drottning Silvia stod för vattningen. Sedan var det dags att bege sig mot Larmtorget för att möta Kalmarborna som hade samlats med blågula flaggor i högsta hugg.

Polisbevakningen var stor under hela firandet.
Polisbevakningen var stor under hela firandet.Foto: Linn Svensson

Från Larmtorget mot Stortorget tog kungen och drottningen täten i en gående kortege. Bakom avspärrningar och ett stort antal poliser kryllade det av Kalmarbor som ville hälsa på kungaparet. Och de tog sig tiden att stanna till och utbyta några ord med flera av dem.

Bland annat tre män utanför en tobakskiosk som dagen till ära erbjöd kungen en cigarr – som han med ett skratt fick lov att tacka nej till.

Utanför Aldinis tobakskiosk erbjöd personal kungen en cigarr. Något som kungen fick lov att tacka nej samtidigt som han skrattade.
Utanför Aldinis tobakskiosk erbjöd personal kungen en cigarr. Något som kungen fick lov att tacka nej samtidigt som han skrattade.Foto: Linn Svensson

Väl framme på Stortorget mottogs kungaparet av länets hemvärnsmusikkår som spelade en jubileumsmarch mitt på ett fullsatt torg. Samtidigt hälsade kommunstyrelsens ordförande Johan Persson kungaparet välkomna.

Sedan sattes jubileumsshowen igång. Barnkörerna Sånglingarna, Tonsättarna och Hagbysånglingarna bjöd på visor av Astrid Lindgren innan landshövdingen Allan Widman höll tal för Kalmar och kungaparet.

Efter en stund av barnsång och musik höll kungen själv ett tal till länsborna. Talet var personligt och kungen berättade bland annat om vad länet, framförallt Öland, betytt för honom och familjen – både som statschef men också privat.

– Jag minns S/S Brynhild som jag och mina systrar färdades till Öland med. Vi steg på båten i Stockholm och kom fram till Borgholms hamn ett dygn senare. Då visste vi att det långa och härliga sommarlovet låg framför oss, talade kungen till publiken på Stortorget.

– Numera kommer vi över bron, men ändå tycker jag att känslan finns kvar på något sätt. På Öland har min familj och jag kunnat umgås och koppla av mer än kanske någon annanstans, fortsatte han.

”På Öland har min familj och jag kunnat umgås och koppla av mer än kanske någon annanstans", sa kungen under sitt tal till Kalmarborna.
”På Öland har min familj och jag kunnat umgås och koppla av mer än kanske någon annanstans", sa kungen under sitt tal till Kalmarborna.Foto: Linn Svensson

Kungen avslutade sitt tal med att tacka för mottagandet och efteråt klev funkiskören från kulturskolan på och bjöd på ”Världens bästa Karlsson” tillsammans med sångerskan Mollie Minott från Oskarshamn.

En kort stund innan firandet på torget skulle avrundas spelade hemvärnets musikkår ”Ölandsbron”, vilket var samma toner som spelades när kungen var kronprins Carl Gustaf och invigde Ölandsbron 1972. Ett år innan han skulle bli Sveriges kung.

Och kanske mindes han tillbaka till invigningen för 50 år sedan när tonerna spelades. Kungaparet såg i alla fall ut att uppskatta både tal, musik och framträdande på Stortorget. Likaså Kalmarborna.

Foto: Linn Svensson

Se bilder löpande från dagen här:

bild 1/64
Firandet på Stortorget avslutades med nationalsången.
Vid 10-tiden på tisdagsförmiddagen hade Kalmarbor samlats i Stadsparken för att vänta in kungen och drottningen.
Kungen och drottningen anlände till Stadsparken tillsammans med landshövding Allan Widman och hans hustru Helen Widman.
Med kungaparet kom även landskapsarkitekt Emma Andersson som berättade om Stadsparken.
Precis som i residensstäderna kungaparet redan besökt så stod trädplantering på schemat även i Kalmar.
Kungaparet togs emot av publiken i parken.
En ek planterades och vattnades av kungaparet.
Biolog Jonas Hedin berättade om eken, och dess historia.
Landshövding Allan Widman, landshövdingshustru Helen Widman och kungaparet.
Eken som planterades kom från Halltorps hage.
Parkavdelningen från Kalmar kommun instruerade kungen.
Efter trädplanteringen i Stadsparken väntade Kalmarbor på kungen på Larmtorget. Där skulle kungaparet vid 11-tiden ha gående kortege till Stortorget.
Kungaparet anlände till Larmtorget och hälsade på folket.
Flera gånger under kortegen stannade kungen och drottningen till för att hälsa på Kalmarborna. Unga som gamla.
Utanför Aldinis tobakskiosk erbjöd personal kungen en cigarr. Något som kungen fick lov att tacka nej samtidigt som han skrattade.
Kungen upptäckte åskådare med flaggor i lägenhetsfönsterna.
Drottning Silvia tog emot blommor.
Barnkörerna Sånglingarna, Tonsättarna och Hagbysånglingarna under ledning av Karin Skullered och Emma Ludvigson välkomnade kungaparet. De sjöng verk av Astrid Lindgren, en betydande kvinna för länet. Kungen och drottningen såg roade ut.
Kommunstyrelsens ordförande Johan Persson anslöt när kungaparet nått Stortorget.
Thomas Björklund-Svensson framförde Kungssången.
Landshövding Allan Widman höll tal och välkomnade kungaparet till Kalmar.
Uppskattningsvis hade ett tusental personer samlats på Stortorget.
Björn Mortensen var konferencier.
Barnkörerna Sånglingarna, Tonsättarna och Hagbysånglingarna bjöd på klassiska visor av Astrid Lindgren för att hylla länet.
Kungen höll ett tal och berättade hur mycket länet betytt för honom, både som statschef men också privat.
Funkiskören från Kulturskolan bjöd på ”Världens bästa Karlsson”.
Hemvärnets musikkår välkomnade kungaparet med en jubileumsmarsch men också ”Super Trouper” av ABBA.
Drillare från Kulturskolan bjöd på show.
Sångerskan Mollie Minott framförde sin nya singel.
Firandet på Stortorget avslutades med nationalsången.
Vid 10-tiden på tisdagsförmiddagen hade Kalmarbor samlats i Stadsparken för att vänta in kungen och drottningen.

Här ser du filmsnuttar från dagens besök:

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.