Annons

Kusk döms för djurplågeri vid travlopp

Publicerad 1 april 2023
Genrebild.Foto: Mostphotos

En man i 30-årsåldern från ett län i Västsverige döms för djurplågeri i samband med ett travlopp i Kalmar.

Under loppet utdelade kusen 16 piskrapp på hästen och efter en kontroll visade det att hästen hade längsgående skador på höger sida, på länden. Flera vittnen samt filmsekvenser bekräftar händelsen.

Annons

Kusken själv nekade till brott. Han säger att han under loppet förstod att han hade möjlighet att vinna loppet varför han försökte slå med sitt körspö mot kärran. Han har sett filmen i efterhand och han tycker det såg hemskt ut, han trodde att han kanske hade slagit 4-5 slag mot kärran men förstod senare att det var fler slag. Det var dock inte 16 slag mot hästen utan mot kärran. Han menar att skadorna troligtvis uppkommit under resan till loppet då det lät som att hästen ramlade i transporten.

Genom filmsekvensen, fotografier tillsammans med vittnena bedömer tingsrätten att det är styrkt att hästen utsatts för piskrapp som träffat hästens högra sida på länden, vilket orsakat svullnader på hästen.

”Då det varit fråga om ett stort antal spöslag som även resulterat i synliga skador ska gärningen rubriceras som djurplågeri”, skriver tingsrätten i domen.

Vidare står det i domen att det inte finns något i målet som tyder på att kusken i någon del uppsåtligen velat göra hästen illa. Han ska således dömas för djurplågeri genom grov oaktsamhet.

Påföljden bestäms till 60 dagsböter om 260 kronor, totalt 15 600 kronor.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons