Kvinna åtalas för grovt rattfylleri – hade 2,41 promille

Publicerad 10 februari 2023
Genrebild.
Genrebild.Foto: Mostphotos

En kvinna i 60-årsåldern står åtalad vid Kalmar tingsrätt misstänkt för grovt rattfylleri som ska ha skett den 16 januari i år.

En polispatrull noterade en personbil som körde på Dragonvägen i Kalmar. Bilen rullade sakta in på en bensinmack för att sedan köra ut igen på Erik Dahlbergs väg. Patrullen beslöt sig för att stoppa och kontrollera personbilen.

En av poliserna beskriver i ett pm att de uppmanar föraren att stanna, både genom ljud- och ljussignaler och även genom att köra upp bredvid – utan att få kontakt. De följer efter bilen och till slut svänger bilen in på en bensinmack på Daléngatan. Föraren, en kvinna i 60-årsåldern, vägrar att blåsa i polisens sållningsinstrument och vill inte heller följa med till sjukhuset för blodprov.

”Vi får då dra ut henne ur bilen och väl ute vill hon inte vill stå på benen och kränger med kroppen”, skriver polisen i sitt pm.

När de kört in kvinnan till akuten försöker kvinna återigen att förhala provtagningen.

”NN låtsas sova så hon får åka rullstol in och dem tar blodprov på henne”.

Det visade sig att kvinnan hade 2,41 promille alkohol i blodet.

Kvinnan uppger i förhör att hon inte stannade bilen för att hon trodde att man skulle åka åt sidan när polisbilen kom och att den ville köra förbi. Hon säger själv att körningen gick bra och rakt fram. Hon kände sig inte påverkad av alkohol.

Kvinnan nekar till brott.

Så reagerar vi vid olika promille:

0,2 promille: Du blir avspänd och din självkritik minskar. Du känner dig allmänt väl till mods.

0,5 promille: Du känner dig upprymd och hämningar minskar. Sämre reaktionshastighet och precision. Omdömesförmåga försämras.

0,8 promille: Överdrivna rörelser och långsammare reflexer. Sämre synförmåga och överdriven självsäkerhet.

1,0 promille: Sluddrigt tal, svårt att gå rakt.

1,5 promille: Känsloutbrott, ragglande gång och eventuella kräkningar.

2,0 promille: Dubbelseende och svårt att gå upprätt.

3,0 promille: Du uppfattar inte vad som händer.

4,0 promille: Medvetslöshet. Stor risk för dödlig alkoholförgiftning.

Källa: Systembolaget

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.