Annons

Kvinna fick fördröjd cancerdiagnos – händelsen lex Maria-anmäls

Publicerad 26 februari 2023
Region KalmarEndast KalmarPosten
Region KalmarEndast KalmarPostenFoto: Linus Gunnarsson

En kvinna i 80-årsåldern sökte vård vid en hälsocentral för buksmärta, vilket först bedömdes som gallbesvär. Det visade sig senare vara tunntarmscancer och diagnosen fastställdes cirka fem månader senare.

”När en blodbrist och viktnedgång uppdagades drevs inte utredningen enligt rutin som ett standardiserat vårdförlopp varför den drog ut på tiden innan slutlig diagnos ställdes”, skriver Region Kalmar län.

Händelsen har nu anmälts enligt lex Maria då fördröjningen av diagnosen medförde en utveckling av cancersjukdomen och sämre möjlighet till behandling.

”Händelsen har resulterat i genomgång av gällande riktlinjer för handläggning av misstänkt elakartad tumörsjukdom på hälsocentralen och övriga hälsocentraler i Region Kalmar”, skriver regionen.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons