Kvinna kontaktad av bedragare – lurades att swisha 15 000 kronor

En kvinna i Kalmar utsattes för bedragare som uppgav att de kontaktade henne från Swedbank. De lurade henne att logga in på internetbanken med bank-ID och dosa samt swisha dem pengar.
Publicerad 11 augusti 2020
Genrefoto.
Genrefoto.Foto: Mostphotos

Det var på söndagskvällen vid 20.30-tiden som en kvinna i 65-årsåldern i Kalmar utsattes för något som rubriceras som ett befogenhetsbedrägeri. En person som uppgav sig ringa från Swedbank kontaktade kvinnan och lyckades lura henne att det hade gjorts uttag utomlands från hennes konto, samt uppgav att de behövde spärra hennes kort.

– Någon vilseledde kvinnan att göra flera olika inloggningar via mobilt bank-ID och säkerhetsdosa. På så sätt öppnar hon upp sin internetbank för bedragarna. Hon swishade även 15 000 kronor till dem, säger Robert Loeffel, presstalesperson vid polisen i Kalmar.

I nuläget verkar det inte ha försvunnit några mer pengar än de 15 000 kronorna från kvinnans konto.

– Hon har varit kontakt med sin bank i efterhand som sa till henne att det här är bedrägeri som hon måste polisanmäla, vilket hon gjorde. Vi följer upp spåren för någon har ju ett swishkonto som pengarna har kommit till, men de brukar försvinna snabbt. Pengarna spårar vi baklänges och de får snabbt fötter och sprids ut bland många olika människor, säger Robert Loeffel.

Just nu arbetar åldringsbedragarna spritt över hela landet. Det senaste dygnet har det bland annat gjorts fem anmälningar till polisen gällande den här typen av bedrägeri i Helsingborgstrakten.

– Telefonnumret som visar sig på displayen när personer ringer upp kan man inte lita på, för det kan man ändra i en app så det ser ut som bankens nummer, säger Robert Loeffel.

Det finns i nuläget ingen misstänkt.

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.