Annons

Kylan inget hinder för badarna

För vissa är det helt avskräckande – för andra en ren njutning. Vi hängde på ett gäng vinterbadare som berättar om charmen att hoppa i ett iskallt Kalmarsund när kylan sticker som tusen nålar...
Publicerad 16 januari 2021
Rätt ok temperatur i vattnet: 5 grader.Foto: Mehdi Barakat

När vintern närmar sig och dagarna blir kortare och mörkare så blir det svårare för de flesta av oss att ta sig ur sängen eller att orka träna på kvällarna.

Det ligger i människans natur att varva ner när mörkret lägger sig. Men för Karin Nilsson och hennes vänner blev alternativet att träna tidigt på morgonen innan jobbet eller på kvällen eftersom många arbetar hela dagarna och inte har tid för träning när det är ljust ute.

Annons

Att ta sig ut och springa efter jobbet när det enda man längtar efter är att lägga sig i soffa framför Tv:n kräver en hel disciplin.

När jag möter Karin och hennes vänner ute vid Ekudden är marken mestadels mjuk med inslag av vissa blöta partier.

Till frågan varför de väljer att vara ute i naturen när det är så kallt och mörkt svarar Karin: ”När samhället får fler och fler restriktioner och alla gym ställer in sina gruppaktiviteter var det naturliga alternativet att träffa varandra ute. Vi springer i små grupper tillsammans för att det känns tryggt och roligt. Vi peppar varandra och det skapas ett positivt grupptryck. Dessutom känner jag att jag får en bättre sömn, känner mig friskare och lugnare.”

Jag frågar Karin om hon har några tips för dem som vill börja springa i skogen när det är mörkt svarar hon: ”Löp i grupp! Det är säkrare och dessutom roligare att löpa med andra. Börja gärna med kortare sträckor, ha en bra pannlampa och en fulladdad mobil”.

När löprundan är klar väljer några ur gänget att bada. Kylan ligger som ett rykande täcke över vattenytan. Trots att det är vindstilla så biter det ändå lite i ansiktet.

Den ena efter den andra går mot bryggan och kliver rätt i vattnet. Vissa ta det lugnt, en kroppsdel i taget, andra lite snabbare för att slippa lida långsamt.

”Vattnet kan kännas som tusen nålar som tränger sig i huden. Speciellt mot fötterna” säger Monika Johansson som är lite av en nybörjare i att bada i mörkret. Adrenalinet rusar genom ådrorna, blodtrycket stiger och blodkärlen drar ihop sig. Allt försvinner och kvar finns bara kroppen och det kalla vintervattnet.

”Man känner sig bedövad i ben, lår och hela överkroppen när man kommer upp men det är en häftig känsla. Det är som om kropp och sinnen får en riktig nystart, en ”boost”.

Det är ingen hemlighet att på senare år har allt fler upptäckt tjusningen med vinterbad. Många gör det som en trevlig tradition med familj eller kollegor. Andra väljer att inspirera via sociala medier och på det sättet blir många frälsta. Så testa gärna!

Här delar experterna med sig av sina bästa tips för kallbad:

1. Börja gärna med att duscha kallt. Första gången räcker tio sekunder. Andas lugnt och jämnt och räkna till tio andetag. Nästa gång kör du tjugo sekunder. När du fixar två minuter kan du absolut klara vinterbad!

2. Starta med att bada utomhus på sensommaren eller tidig höst, så hinner du vänja dig vid att vattnet blir kallare. Bada två-tre gånger i veckan i början, så det snabbt blir en vana.

3. Stanna upp innan du går i vattnet. Samla dig, andas lugnt in och ut. Känn hur varje andetag fyller dig med värme och lugn.

4. Gå ner i vattnet långsamt och varsamt. Var närvarande i nuet, notera hur vattnet känns mot din kropp.

5. Andas lugnt, även om du får impulsen att hålla andan.

6. Kom ner lugnt i vattnet, fortsätt att andas in och ut i lugna, långsamma andetag.

7. Notera din andning i vattnet, dina simtag och känslan i din kropp. Kämpa inte emot kylan utan släpp efter och ta emot den.

Från vänster: Karin och Madeleine Nilsson, Susann och Mats Carnesten och Monika Johansson.
Äntligen framme vid målet efter en ca 45 minuter löprunda.
Trots kylan ute så är det glada miner på bryggan.
Susann Carnesten tvekar inte en sekund och hoppar in direkt..
Dags att byta om till en kvällsbad.
Mehdi Barakat
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons