Lämnade dator på spis – misstänkt för allmänfarlig vårdslöshet

En man i 30-årsåldern är misstänkt för allmänfarlig vårdslöshet efter att han ska ha lämnat en dator på spisen, vilket orsakat rökutveckling och risk för spridning av brand.
Publicerad 24 oktober 2021

Händelsen utspelade sig i Kalmar en onsdag i april i år. En boende i ett lägenhetshus hörde att det pep någonstans i huset. När hon gick ut i trapphuset konstaterade hon att det kom från en lägenhet i närheten. Hon gick mot dörren och kände att det luktade bränd plast. Hon plingade på dörren men ingen svarade, då ringde hon 112.

Räddningstjänsten åker till platsen och är tvungna att bryta sig in i lägenheten. Räddningsledaren berättar i förhör att det var mycket rök på platsen och att det låg en dator på spisen som hade börjat smälta. Bredvid datorn låg en mobiltelefon och på spisen stod även en fritös full med olja.

Foto: Polisens förundersökning

Han berättar vidare att spisen var igång på effektläge sju av tolv och att det troligtvis hade börjat brinna om de inte kommit till platsen. Dessutom fanns det stor spridningsrisk med tanke på fritösen och en kartong i närheten.

Foto: Polisens förundersökning

Lägenhetsinnehavaren, en man i 30-årsåldern, hade inte svarat i telefon när polis ringde. Han hade sovit hos en kompis och det var när han kom hem som han såg att datorn låg på marken utanför huset och att hans dörr var uppbruten. Han berättar i förhör att han ställde datorn på spisen, eller bredvid, när den laddades. Kabeln var så kort att den gick inte att ställa någon annanstans. Han vet inte hur det kan komma sig att spisplattan var på, han lagar knappt mat hemma och han har inte satt på den själv.

Mannen är nu misstänkt för allmänfarlig vårdslöshet. Han nekar till brott.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.