Annons

Länen i nytt samarbete – ska möta effekterna av klimatförändringar ihop

Länsstyrelserna i Blekinge, Kalmar och Gotlands län startar en ny regional kustsamverkan. Detta för att möta effekterna av klimatförändringarna tillsammans.
Publicerad 11 september 2023
Genrebild.
Genrebild.Foto: Kennerth Kullman/Mostphotos

Kustområdena i södra Sverige är med sina långa flacka och erosionsutsatta stränder särskilt utsatta för erosion och översvämningar från ett stigande hav, skriver Länsstyrelsen i Kalmar län i ett pressmeddelande.

”Kusten längs Gotland är särskilt erosionskänslig och kustzonen i Kalmar och Blekinge har pekats ut som ett nationellt riskområde för både erosion och stigande havsnivåer. Med ett förändrat klimat ökar riskerna och därmed ökar även behovet av klimatanpassning”, skriver Länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

För att möta effekterna av detta bildar länsstyrelserna i Blekinge, Kalmar och Gotland, kustkommuner samt Statens geotekniska institut (SGI) och Sveriges geologiska undersökning (SGU) att bilda en ny gemensam regional kustsamverkan. Syftet med samverkan är att öka kunskapen om klimatets effekter på kusten och stötta varandra i arbetet med att anpassa samhället till ett förändrat klimat med stigande havsnivåer.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons