Annons

Länet: Astrid Lindgrens värld stämmer staten på 52 miljoner – för stängning under pandemin

I dag lämnar Astrid Lindgrens värld i Vimmerby in en stämningsansökan mot staten efter att temaparken tvingades stänga under pandemin, rapporterar SVT Småland.
Kalmar län • Publicerad 31 januari 2023
Arkivbild.
Arkivbild.Foto: Fredrik Pettersson/Mostphotos

Bakgrunden till stämningsansökan är att Astrid Lindgrens värld tvingades till att stänga verksamheten sommaren 2020 då Polismyndigheten ansåg att antalet besökare vid parkens olika teaterföreställningar skulle räknas samman – även om föreställningarna spelades på olika platser i parken. Detta efter Folkhälsomyndighetens beslut om begränsningar av antalet personer vid olika sammankomster.

– Med hederligt traditionellt bondförnuft kan man räkna ut att är det 600 meter mellan två sammankomster, kan man inte räkna ihop dem till en. Det finns en bortre gräns för fel man kan begå, säger vd Joacim Johansson till SVT

Annons

Parken överklagade till Förvaltningsrätten och fick under 2022 rätt i sin överklagan och beslutade därför att driva ett skadeståndskrav på nästan 52 miljoner kronor till Justitiekanslern. Ett belopp som var beräknat utifrån förlorade intäkter.

– Det har åsamkat oss jättestor skada. Vi var nära, skulle jag vilja säga, att inte överleva över huvud taget, säger Johansson.

JK i sin tur skriver i sitt beslut att frågan om staten gjort sig skyldig till skadeståndsgrundande fel ”är så pass oklar att anspråket inte lämpar sig för en prövning inom ramen för den frivilliga skaderegleringen”.

Därför hänvisar Justitiekanslern i stället att frågan bör prövas i domstol, varför parken nu har lämnat in en stämningsansökan.

Skadeståndsanspråket på 52 miljoner kvarstår ännu.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons