Langning bland unga fortsatt vanligt

En undersökning gjord av Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning på uppdrag av Systembolaget och Länsstyrelserna visar att lagning av unga är utbrett.
Publicerad 19 januari 2023
Genrebild.
Genrebild.Foto: Mostphotos

Det är framförallt vänner, syskon och föräldrar som köper ut till minderåriga, visar undersökningen av CAN, centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning. Men undersökningen visar också att 45 procent av ungdomarna som får ett nej avstår från att skaffa alkohol på annat håll.

– Det är olagligt att langa alkohol till minderåriga. En av dom viktigaste delarna i Systembolagets uppdrag är att skydda unga från alkohol. Därför jobbar vi hårt med legitimationskontroller och att informera om hur viktigt det är att inte köpa ut alkohol till unga. Att säga nej till att köpa ut alkohol kan göra stor skillnad, säger Malin Sandquist, ansvarig för avdelningen Bolag & Samhälle och Kommunikation, Systembolaget, i ett pressmeddelande.

I undersökningen framkommer det att var femte 16-åring uppger att de druckit alkohol den senaste månaden.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.