Långpromenad gav över 100 000 kronor till cancerforskning - och blåsor under fötterna

I lördags morse gav sig Emelie Elmes och Louise Tuvesson ut på en promenad modell längre. Målet var att gå 100 000 steg på 24 timmar, och samtidigt samla in pengar till Barncancerfonden.
Publicerad 10 maj 2021
Emelie Elmes, till höger på bägge bilderna, och kompisen Louise Tuvesson, klurar redan på nästa utmaning.
Emelie Elmes, till höger på bägge bilderna, och kompisen Louise Tuvesson, klurar redan på nästa utmaning.Foto: Privat

– Jag är en person som hittar på lite såna här grejer. När jag läste att många försöker gå 100 000 steg på 24 timmar men tvingas ge upp så blev jag sporrad, säger Emelie Elmes ett par dagar senare.

Via sitt populära instagramkonto Familjefys meddelade träningsprofilen att hon och kompisen Louise Tuvesson skulle ge sig på ett försök, och uppmanade sina följare att skänka pengar till Barncancerfonden via en insamling som skapades specifikt för promenaden.

– Och vilken succé det blev. Så fantastiskt roligt!

Klockan 05 i lördags morse påbörjades den långa vandringen. Från hemmen i Ljungbyholm gick Emelie och Louise via Krankelösa till Smedby och vidare till Lindsdal, sen in till centrala Kalmar och längs kusten till Rinkabyholm och tillbaka till Ljungbyholm.

– Vi uppdaterade oss hela tiden och såg pengarna till Barncancerfonden trilla in, och det motiverade oss så mycket.

Efter 75 000 steg tvingades Louise bryta.

– Hon verkligen föll ihop. Trodde hon hade trampat på en spik, berättar Emelie.

Så var det inte. Det var blåsorna under foten som byggts upp under dagen som slutligen sprack. Louise försökte stapplande ta sig vidare, men fick inse att det inte gick längre.

– Men hennes sambo Anton steppade in och sällskapade mig resten av vägen, så deras familj var representerad hela tiden.

Emelies följare i sociala medier uppdaterades under dagen med korta livesändningar, och de fortsatte skänka pengar.

– Det var så kul för när jag hade gått 91 000 steg så hade vi fått in 91 000 kronor, så jag hoppades på att få en krona per steg.

Det gick bättre är så.

– Jag ryser över hela kroppen bara av att säga det - vi fick in 110 250 kronor!

Väl hemma, strax före klockan nio på kvällen och efter drygt 7,5 mil, möttes Emelie av man och barn som gratulerade sin kämpe. Och sen väntade en efterlängtad avkoppling.

– Min man hade tappat upp ett bad, och det var nog mitt livs skönaste. Problemet var bara att ta sig upp ur badkaret efteråt!

Varken Emelie eller Louise har låtit sig avskräckas från liknande upptåg i framtiden. Tvärtom.

– Vi har redan börjat prata om vad vi ska hitta på härnäst. Tydligen finns det en utmaning där det handlar om att gå så långt som möjligt på 24 timmar...

Simon KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.