Annons

Länsstyrelsen undersöker strandskyddsdispens i flera områden

Under denna och nästa vecka gör länsstyrelsen en tillsynskampanj inriktat på anläggningar i grunda havsvikar, till exempel bryggor, pirar och sjöbodar. I fokus står naturskyddsområdena Lövö, Beijershamn och Grankullavik.
Publicerad 20 september 2022
Bland annat Beijershamn på Öland ska undersökas.
Bland annat Beijershamn på Öland ska undersökas.Foto: Linus Gunnarsson

Bland annat ska det undersökas om bryggor och andra anläggningar i grundområdena har strandskyddsdispens och andra tillstånd. Samtidigt vill länsstyrelsen uppmärksamma de viktiga naturvärden som finns i skyddade områden och informera om hur man kan minska den negativa påverkan på grunda havsområden.

Länsstyrelsen Kalmar län deltar i en nationell tillsynsinsats vid grunda havsvikar, som syftar till att informera om strandskyddet och att få en mer enhetlig strandskyddstillsyn i landet. Det uppfyller också ett särskilt uppdrag från regeringen om att utöka strandskyddstillsynen i år.

I områdena som ska undersökas bor bland annat snäckor, musslor, tångräkor, trollsländelarver, fiskyngel och sjöfågel. För många av havets invånare, inklusive några av våra viktigaste rovfiskar som abborre, gädda och torsk, fungerar de både som barnkammare och skafferi.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons