Annons

Länsstyrelsens uppmaning: ”Var uppmärksam på giftig larv”

Länsstyrelsen i Kalmar län uppmanar nu länsbor att vara uppmärksamma på giftiga larver. Larven har sedan tidigare fått spridning i Skåne och Kronobergs län och har observerats nära länsgränsen vid Emmaboda kommun.
Publicerad 28 augusti 2023 • Uppdaterad 29 augusti 2023
Den blåsvarta björkstekelns larver är 1,5–2,5 cm långa och gula med svarta ränder längs med ryggen. Larverna lever på björklöv och är giftiga.
Den blåsvarta björkstekelns larver är 1,5–2,5 cm långa och gula med svarta ränder längs med ryggen. Larverna lever på björklöv och är giftiga.Foto: Cjengvall (CC BY SA)

Länsstyrelsen skriver att det just nu är högsäsong för larver av den blåsvarta björkstekeln. Larverna är giftiga och har i flera fall orsakat skada eller plötslig död hos bland djur som ätit den. Länsstyrelsen uppmanar därför länsbor att vara uppmärksamma, framför allt de som bor i västra länet. Ännu har larven inte blivit funnen i länet, men om man skulle se den vill Länsstyrelsen att observationer rapporteras in på deras hemsida. Observationer har gjorts nära länsgränsen vid Emmaboda kommun.

Larven är giftig för både människor och djur, men bara om man får den i sig. Det är alltså ingen fara att röra vid larverna. Giftet, som är släkt med det som finns i flugsvamp, skadar främst levern hos djuren och de kan plötsligt dö. Mindre djur löper större risk att förgiftas än stora. Förloppet är mycket snabbt med symptom som slöhet och skakningar. Giftet har lett till ett fåtal dödsfall hos får, getter och hundar i Sverige. Förgiftning hos idisslare har vi ännu inte konstaterat i Sverige, men däremot i Danmark.

Larverna lever i björkar och äter av bladen under sommaren. När de lämnar träden i mitten av augusti kryper de runt i gräset innan de gräver ner sig. Det är under den här tiden fram till mitten av september som djur kan råka få dem i sig.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons