Annons

Lantbrukare och grävfirma fälls för borttagna stenmurar

Både lantbrukaren och grävfirman han anlitade fälls av Kalmar tingsrätt för att flera stenmurar togs bort, trots att dispens inte hade sökts.
Publicerad 20 juni 2021
Stenmurar. Arkivbild.
Stenmurar. Arkivbild.Foto: Hans Christiansson/Mostphotos

2016 lät lantbrukaren i Kalmar kommun anlägga en väg för att enklare nå en åker på ägorna. Samtidigt passade han på att ta bort stenar, sly, buskar och något träd från åkern, enligt egen utsago.

Enligt två olika anmälningar till länsstyrelsen efteråt skulle även flera stenmurar i området ha tagits bort. Stenarna hade använts som fyllnadsmaterial i vägen, sades det. Detta trots att lantbrukaren varken hade sökt eller beviljats dispens.

Annons

Utredningen ger anmälarna rätt. Det handlar om runt 600 meter stenmur som har tagits bort.

Mot sitt nekande fälls lantbrukaren för brott mot områdesskydd. Straffet blir 40 dagsböter a 180 kronor, totalt 7 200 kronor. Hänsyn tas till att mannen i efterhand har sökt och fått dispens för att ta bort två av de fyra murarna, och att lång tid har förflutit. Så sent som för ett år sedan dömdes han för otillåten miljöverksamhet.

Grävfirman tilldelas en företagsbot på 40 000 kronor. Firman har inte ”gjort vad som skäligen kunnat krävas för att förebygga brottsligheten”, och har därmed agerat oaktsamt.

Simon KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons