Annons

Larmtorget fylldes med ukrainska flaggor, plakat och tårar

På söndagen den 27 februari fylldes Larmtorget i Kalmar med tårar, oro, hopp och solidaritet. Ukrainska flaggor och skyltar med antikrigsbudskap hölls mot skyn. Slava Ukraini! skanderades i takt med att tårar rann ner från kinderna
Publicerad 28 februari 2022
Foto: Linus Gunnarsson

– Jag vill stötta mina landsmän, det är så hemskt det som händer i Ukraina. Jag är från västkusten i Ukraina. Min bror är i militärtjänst, jag kan inte säga var han är eftersom det är farligt att sprida. Vi sover några timmar och sedan vaknar vi mitt i natten, slår på telefonen och tittar på nyheterna. Jag är stolt över att det är så många som samlas här och vill visa solidaritet. Hela världen visar solidaritet, det är viktigt att Kalmar är med, säger Mariia Hasydzhak.

Mariia Hasydzhak och Oleksandr Shpyrko deltog vid manifestationen. De samlar även in förnödenheter, medicin och kläder som de ska transportera till Ukraina.
Mariia Hasydzhak och Oleksandr Shpyrko deltog vid manifestationen. De samlar även in förnödenheter, medicin och kläder som de ska transportera till Ukraina.Foto: Linus Gunnarsson

Under manifestationen talade kommunfullmäktiges ordförande Roger Kaliff och landshövding Peter Sandwall för att visa sitt stöd för ett demokratiskt Ukraina och sin solidaritet med det ukrainska folket. Framför scenen står män, kvinnor och barn med ukrainska flaggor och plakat.

Annons

Svitlana Karlsson jobbar till vardags på en förskola i Kalmar. I sitt arbete möter hon lekfullhet, skratt och frihet. I Ukraina har hon familj där barn nu sitter i skyddsrum.

– Min mamma, min syster och hennes familj är i Tjernihiv, staden mellan Belaruska gränsen och Kiev. De sitter nästan hela tiden i skyddsrummet, säger Svitlana Karlsson och visar bilder på sin familj i telefonen.

– De skrev till mig när de gick mot bombskyddet och att allt var bra, de skrev när det skjuts men att de lever. Det känns orättvist att jag kan leva här och de är där.

Svitlana och Tobbe Karlsson hoppas att invasionen av Ukraina ska ta slut så fort som möjligt.
Svitlana och Tobbe Karlsson hoppas att invasionen av Ukraina ska ta slut så fort som möjligt.Foto: Linus Gunnarsson

Irina Urkaieva kom till Sverige för en vecka sedan med sin man Vadim och sin kusin Andrey.

– Vi skulle egentligen ha flugit tillbaka till Ukraina idag. Min mamma bor i Nybro och vi hade möjlighet att komma hit, men många av mina vänner, släktingar och kollegor är kvar. Jag har min lägenhet i Kiev och mina släktingar i Poltava. Det är hemskt vad som händer. Mina kollegor sover i tunnelbanan, säger Irina Urkaieva.

Irina Urkaieva bor i Kiev. Hon har kontinuerlig kontakt med vänner, släktingar och kollegor som behöver skydda sig mot bomberna i hemlandet.
Irina Urkaieva bor i Kiev. Hon har kontinuerlig kontakt med vänner, släktingar och kollegor som behöver skydda sig mot bomberna i hemlandet.Foto: Linus Gunnarsson

Landshövdingen höll ett starkt tal för hundratals manifestationsdeltagare. Han betonade vikten av omvärldens stöd för Ukraina.

– Stödet från omvärlden är också avgörande. Det stödet behövs i många olika former. Det behövs förnödenheter, det behövs militär materiel, men också att få bekräftat att den kamp man för är legitim och rättmätig. Idag kommer det också från oss som står här på Larmtorget. Vi kan ge stöd på många olika sätt. Genom handling och genom ord. Låt oss göra det och låt oss fortsätta göra det, under dagar, veckor och månader, så länge det behövs, Ukraina och dess befolkning är värda allt stöd som vi kan ge, säger landshövdingen Peter Sandwall.

Kommunfullmäktiges ordförande Roger Kaliff och landshövdingen Peter Sandwall höll tal från scenen på Larmtorget i Kalmar.
Kommunfullmäktiges ordförande Roger Kaliff och landshövdingen Peter Sandwall höll tal från scenen på Larmtorget i Kalmar.

Kommunfullmäktiges ordförande Roger Kaliff meddelade under talet att man kommer att frysa det vänortsavtal man har med Kaliningrad, med anledning av invasionen av Ukraina.

– Kalmar Kommun har sedan länge ett vänortsavtal med Kaliningrad. Det vänortsavtalet kommer vi nu att frysa. På hur länge vet jag inte alls.

bild 1/11
Lovis Sjölander sålde egengjorda blågula armband. – Alla pengar går oavkortat till Radiohjälpen och deras katastrofarbete. Det är hemskt det som händer i Ukraina, säger Lovis.
Lovis Sjölander sålde egengjorda blågula armband. – Alla pengar går oavkortat till Radiohjälpen och deras katastrofarbete. Det är hemskt det som händer i Ukraina, säger Lovis.
Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons