unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Nyheterarrow-down
  2. Avdelningararrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!

Lasse: ”Försöker leva så normalt som möjligt”

Det är elva år sedan Lasse Andervad fick diagnosen prostatacancer, han var då 64 år gammal. Trots beskedet var han fast besluten om att inte bli nedslagen av det.
– Cancer är alltid cancer. Men jag trodde ändå att det skulle gå att göra något åt. Jag var inte så orolig egentligen, men det är en väldigt lömsk sjukdom. Det finns alltid risk för återfall, säger Lasse.

Då för elva år sedan begärde Lasse vid ett läkarbesök att de skulle ta ett så kallat PSA-prov. PSA står för prostataspecifikt antigen, vilket är ett protein som tillverkas av prostatakörteln. Cancerceller i prostatan kan göra att mer PSA läcker ut i blodet vilket gör att PSA används för att undersöka risken för prostatacancer.

– Jag tänkte att det kunde vara bra att kolla. Jag hade ett förhöjt värde och fick remiss till en urolog. De misstänkte direkt att det var cancer, detta var i april. Det var långt framskriden cancer och ganska aggressiv. Då satte de in medicin som trycker tillbaka PSA-värdet i blodet. Sedan blev jag opererad i november och efter det även strålning eftersom den var spridd utanför kapseln. En trestegsbehandling kan man säga.

Efter operationen hade Lasse fortsatt medicinering till 2011. När man har gått igenom en sådan behandling följer sjukvården upp varje år och tar nya prover. Värdena ska, efter den behandlingen Lasse genomgått, ligga på icke mätbara värden. Det gick ner efter drygt ett år.

– Det kändes väldigt betryggande. Sedan gick jag på kontroller varje år och det låg stabilt, men sen började det faktiskt att bli mätbart för ett par år sedan. Då satte de in medicinen igen för att trycka tillbaka PSA-värdet och det har fungerat bra.

Lasse lever i princip som vanligt i dag. Men det finns tillfällen då sjukdomen gör sig påmind och dyker upp i medvetandet igen.

– Jag försöker leva så normalt som möjligt, cancern har inte hindrat mig. Men ibland när jag känner att jag har ont i magen kan jag tänka: ”Aj fasen, är det nu cancern som kommer tillbaka?” Man har ju sjukdomen med sig, det tror jag nästan alla som haft cancer känner, att man lever med sjukdomen. Det blir en psykisk påfrestning av stora mått att bära på detta. Då tror jag helt enkelt att om man kan leva som vanligt håller man borta tankarna också. Så har jag resonerat.

– Av många orsaker försöker vi i familjen att leva så sunt som möjligt. Vi odlar mycket av vår egen mat och har gått över till mer vegetarisk kost. Bra kost och motion är bra för alla.

När man får en cancerdiagnos kan livet vändas upp och ner på en bråkdels sekund. Därför menar Lasse att det är viktigt att man pratar om det och delar med sig av sina erfarenheter.

– Min fru har varit med hela vägen, på undersökningarna i början och med läkarkontakterna. Det är viktigt att anhöriga är med i processen och får informationen också från läkarna. Cancer är en sjukdom som påverkar familjen oerhört mycket. Den berör så stor del av befolkningen i landet eftersom det är så vanligt.

– Jag träffade en man på sjukhuset som opererades samma dag som jag och av samma kirurg. Vi lärde känna varandra på sjukhuset och hade kontakt många år efter. Det blev en viss samhörighet, man har det här traumat man har gått igenom och kan dela detta. Det är viktigt att kunna prata om det.

Vad skulle du vilja säga till någon som precis blivit diagnostiserad?

– Nu är behandlingarna så utvecklade så att det är väldigt god prognos att man kommer över detta. Sen får man förlita sig på urologen i det här fallet som har det yttersta avgörandet. Man får lyssna på experterna, det är så olika från fall till fall. Sen tycker jag absolut om man är 50 år eller över och man har flera anhöriga som haft denna cancern, då ska man ta ett PSA-prov.

Lasse Andervad

Ålder: 74
Yrke: Pensionär. Tidigare socialkonsulent vid Länsstyrelsen
Bor: Kalmar