Lekfullt när Kalmars nya ”rymdpark” invigdes

Stjärnor, kometer och planeter. Det är vad den nybyggda aktivitetsplatsen på Karlssons äng består av. Tillsammans med en rad nya lekredskap, förstås.
Kalmar • Publicerad 26 oktober 2022
Foto: Linn Svensson

Ett stort antal barn från närliggande skolor och förskolor hade samlats inför invigningen av Kalmars nya aktivitetsplats. Äntligen stod den färdig – den nya rymdinspirerade parken på Karlssons Äng. Aktivitetsparken har både klätterställningar, linbana, gungor och rutschbana.

Peter Akinder (S), ordförande för planutskottet och samhällsbyggnadsnämnden och Johanna Petersson (C), ordförande för servicenämnden, hade förberett ett traditionellt band för att kunna inviga ”rymdparken”. Dagen till ära fick kompisarna Theodore Borg och Theo Kristiansson vara med och klippa bandet.

– Det kändes bra, men lite roligt och konstigt, säger Theodore Borg, 5 år.

Theodore Borg och Theo Kristiansson.
Theodore Borg och Theo Kristiansson.Foto: Linn Svensson

Men det var inte vilka killar som helst som fick den stora äran – de rymdtokiga grabbarna hade nämligen fått vara med och bestämma hur parken skulle se ut. Med lite hjälp av Kalmar kommun förstås.

– Det är som vi har tänkt oss. Vi tycker om rymden och det bästa är den nya rutschkanan, säger Theodore Borg och Theo Kristiansson, 5 år.

Och det var inte bara de unga killarna som var nöjda med den nya parken, även Peter Akinder (S) och Johanna Petersson (C) var på lekhumör.

– Tanken är att parken ska vara till för alla, stora som små, sa Akinder medan han klättrade upp i den stora klätterställning som nu står i parken.

– Det är en viktig del av det som gör livet gott att leva, att det finns lekplatser där barnen kan leka och lära, säger Akinder.

– Ja och förr var ju lekplatser för en viss typ av ålder, men nu vill vi kalla det för aktivitetsplats. Nu vill vi se generationer samlas och också få ett utbyte, fortsätter Johanna Petersson (C).

Peter Akinder (S) och Johanna Petersson (C).
Peter Akinder (S) och Johanna Petersson (C).Foto: Linn Svensson

Den nya aktivitetsplatsen är en del av de många byggprojekt som pågår i norra Kalmar.

– Kalmar kommun är en kommun som växer och nästa projekt i detta området är att det ska byggas en skola ute i Snurrom, säger Akinder.

Bredvid den stora klätterställningen gungar kompisarna Tilda Witalisson och Klara Wirén, 8 år, som var överens om att parken var en höjdare.

Tilda Witalisson och Klara Wirén.
Tilda Witalisson och Klara Wirén.Foto: Linn Svensson

– Snurrgungan var jätterolig, men vi har inte testat så mycket mer, säger de bägge tjejerna.

Vad står näst på tur?

– Vi ska testa linbanan, säger Tilda.

bild 1/9
Många barn hade samlats i Karlssons äng för att inviga den nya parken.
Johanna Petersson (C) och Peter Akinder (S) berättade om parken.
Theodore Borg väntade ivrigt på att bandet skulle klippas.
Flera klasser var spända på att få testa på de nya lekredskapen.
Tilda Witalisson, 8, testade den nya gungan.
En ny rutschbana med rymdtema användes flitigt under invigningen.
Många barn hade samlats i Karlssons äng för att inviga den nya parken.
Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.