Annons

Lex Maria-anmälan efter att barn avled vid förlossning

Chefläkaren Gunhild Nordesjö Haglund vid Länssjukhuset i Kalmar har gjort en anmälan enligt lex Maria sedan ett barn avlidit under förlossning.
Publicerad 17 november 2023
Länssjukhuset i Kalmar
Länssjukhuset i KalmarFoto: Agnes Aronsson

Den födande kvinnan blev igångsatt och förloppet bedömdes till en början i huvudsak vara normalt, men när hjärtljudet på barnet skulle kontrolleras fanns ingen hjärtaktivitet. Barnet konstateras sedan ha avlidit under förlossningen.

– En mycket tragisk händelse för alla inblandade. Det är väldigt sällan som det inträffar och vi tar det på stort allvar. Normalt utreder vi internt men här har vi även tagit hjälp av extern expertis, säger chefläkaren Gunhild Nordesjö Haglund i ett pressmeddelande från Region Kalmar län.

Annons

Misstanken är att övervakningsutrustningen tidigare hade registrerat mammans puls istället för barnets. Händelsen har noggrant utretts internt men även med hjälp av extern expertis och åtgärder har vidtagits för att minska risken för upprepning.

– Vi har sett att vissa rutiner måste skärpas och det har vi nu gjort, säger chefläkaren.

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons