Annons

Lex Maria: Bristande kommunikation ledde till fördröjd cancerbehandling

Efter brister i kommunikationen mellan inblandade kliniker fick en man i 70-årsåldern fördröjd cancerbehandling. Händelsen anmäls nu enligt lex Maria.
Kalmar • Publicerad 6 februari 2022
Foto: Linus Gunnarsson

Det är chefläkare Gunhild Nordesjö Haglund vid Länssjukhuset i Kalmar som upprättat en anmälan enligt lex Maria.

Händelsen gäller en man i 70-årsåldern som blev utredd för misstänkt cancersjukdom. I samband med den utredningen upptäcktes även lungförändringar som kunde vara orsakad av en annan sorts cancer.

Annons

Mannen remitterades därför till en annan klinik för utredning av den andra cancern. Efter en röntgenundersökning kunde misstanken om lungcancer avskrivas. Man upptäckte däremot en misstänkt metastas till den första cancern.

”På grund av brister i kommunikationen mellan de inblandade klinikerna uppmärksammades inte denna misstänkta förändring, vilket resulterade i att utredning fördröjdes något som i sin tur ledde till att strålbehandlingen av patienten fick förlängas”, skriver Region Kalmar län i ett pressmeddelande.

Enligt Regionen är åtgärder vidtagna för att minska risken för upprepning av händelsen.

Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons