Annons

Lex Maria: Kvinna hade bröstsmärtor – vården missade förändringar på kroppspulsådern

Efter att ha sökt vård för bröstsmärtor skrevs kvinnan i 60-årsåldern ut. Kort tid efter återkom hon med svåra smärtor. Nu anmäler Region Kalmar län en miss som gjordes vid kvinnans första besök.
Kalmar • Publicerad 6 april 2023
Arkivbild.
Arkivbild.Foto: Agnes Aronsson

Regionen har gjort en lex Maria-anmälan efter att förändringar på kvinnans kroppspulsåder missats när kvinnan sökte vård för bröstsmärtor. Det var vid ett återbesök, när kvinnan kom in med svåra smärtor, som förändringen upptäcktes.

Orsaken till besvären utreddes först med olika röntgenundersökningar med små avvikelser när kvinnan först sökte vård. Hon kunde sedan skrivas ut. När kvinnan återigen sökte vård användes förnyad röntgenundersökning som visade en försvagning av stora kroppspulsådern.

Annons

”Vid eftergranskning av de först utförda röntgenundersökningar kunde förändringar ses men som inte tidigare uppmärksammats. Om tidigare upptäckt hade kunnat förhindra det fortsatta sjukdomsförloppet kan inte bedömas”, skriver regionen i ett pressmeddelande.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons